‘We zijn afgeknapt op de landelijke politiek’
The Boathouse Kralingen - Rotterdam
De horeca wordt keihard getroffen door de coronacrisis. Herman Vaanholt (foto rechts) en Hendrik van der Wyck van The Boathouse en De Tuin van de Vier Windstreken aan de Kralingse Plas houden de moed erin. Al valt dat niet altijd mee.
Hoe gaat het nu?
Hendrik van der Wyck: ‘We worden zwaar getroffen. Half maart moesten we net als alle collega’s binnen een half uur dicht. Uiteindelijk duurde dat tien weken. Toen we weer open konden, was dat met veel minder capaciteit dan daarvoor. Vooral bij The Boathouse hebben we te maken met veel annuleringen van grootschalige evenementen. Ook de feesten en partijen bij De Tuin missen we, maar gelukkig kwam het restaurantbezoek daar snel weer op gang. Al met al hebben we het over zo’n 80 procent omzetverlies bij The Boathouse en 20 tot 30 procent bij De Tuin.’
Hoe voelt dat?
Herman Vaanholt: ‘Tsja… Het kan altijd erger. De clubs en evenementenbureaus zijn helemáál stilgevallen. Verder is ons voordeel dat we eigenaar zijn van de panden en dus geen huur hoeven te betalen. Wij zullen nooit failliet gaan. Desnoods maken we er appartementen of een woonhuis van. Maar een vol The Boathouse en De Tuin, dát is wat we willen.’
Hoe zien jullie de coronamaatregelen?
Vaanholt: ‘Wij proberen de maatregelen zo strak mogelijk na te leven, maar ze brengen ons soms in een spagaat. Je hebt niet alles in de hand, want wat als mensen elkaar toch omhelzen terwijl ze niet tot hetzelfde huishouden behoren? Moeten wij hen daarop aanspreken? We willen geen politieagent spelen, want dat staat haaks op de gastvrijheid die je in de horeca wilt hanteren. Maar we willen óók niet dat er mensen besmet raken in onze zaak.’ Van der Wyck: ‘Als je roomser bent dan de paus, kost dat je business. Want dan gaan mensen misschien naar een concurrent, waar ze wél die bruiloft willen organiseren. Ben je niet roomser dan de paus, dan ga je in overtreding. Dat wil je ook niet, want de consequenties kunnen stevig zijn. Dus houden we ons aan de regels.’
Dat raakt jullie ondernemershart…
Van der Wyck: ‘We hebben er nul invloed op, dát is het vervelende. Alles wordt voor ons bepaald. In 2006 waren we tien maanden dicht voor een grote verbouwing. Dan weet je wanneer je weer open gaat én dat je dat doet met een mooier pand. Nu zitten we maar af te wachten wat er besloten wordt.’ Vaanholt: ‘Dat vond ik het slechte aan het coronabeleid, met name in het begin. Er werd geen enkel perspectief geboden! Ik zeg je eerlijk: ik ben wel afgeknapt op de politiek. Het niveau van de maatregelen én de handhaving daarop heeft me teleurgesteld. Het is voor mensen totaal niet duidelijk wat wel en niet mag en hoe daarop gehandhaafd wordt.’
Noem eens een voorbeeld.
Van der Wyck: ‘Er was een weekend in augustus waarin de gemeente ineens besloot om het Kralingse Bos te sluiten voor autoverkeer. Terwijl wij met twee zaken in het bos zitten die goed per auto bereikbaar zijn. Dat hoorden we op vrijdagavond om tien over negen. Per mail. Op dat moment hadden wij al voor duizenden euro’s aan producten ingekocht, waaronder verse vis voor The Boathouse. Daarnaast hadden we al de volledige personeelsplanning gemaakt. Door de flexwet kunnen we personeel zo kort van tevoren niet meer afzeggen.’
Vaanholt: ‘Vanuit gezondheidsoogpunt zal die maatregel best gegrond zijn, maar ons gevoel is dat er te weinig meegedacht wordt met de ondernemer. We hadden makkelijk mensen met een reservering kunnen doorlaten in samenwerking met de verkeersregelaar, zodat die mensen – helemaal coronaproof – bij ons konden eten. Uiteindelijk kunnen we dit soort problemen via onze contacten vaak oplossen, maar dat kost wel veel energie. Wij vinden: betrek ondernemers bij beslissingen die ondernemers aangaan!’
Welke positieve dingen hebben jullie uit deze periode kunnen halen?
Van der Wyck: ‘Het is prettig om vertrouwen te voelen van onze gasten. Enerzijds bij De Tuin, waar mensen direct weer langskwamen toen het kon. En anderzijds bij The Boathouse, waar gasten hun evenementen hebben verzet naar volgend jaar. We gaan dan ook niet bij de pakken neerzitten.’ Vaanholt: ‘Bij een goede ondernemer is het glas altijd halfvol. Die instelling heb je nodig om de hobbels te overwinnen die je onderweg tegenkomt. We gaan de terrassen deels overkappen voor de winter en blijven hopen dat er snel een vaccin komt. Dan kunnen we hopelijk snel terug naar de oude situatie.’