‘SAMEN ONDERNEMEN IS VEEL GEZELLIGER’
The Boathouse Kralingen - Rotterdam
Toen Herman Vaanholt en Hendrik van der Wyck in 1998 samen eigenaar werden van de Tuin van de Vier Windstreken, kenden ze elkaar nauwelijks. Maar ze bleken elkaar perfect aan te vullen en zijn al twintig jaar succesvol met het restaurant aan de Kralingse Plas. En daar bleef het niet bij…
Wat is jullie geheim?
Hendrik: ‘We benutten elkaars sterke kanten. Het is prettig om samen te ondernemen. Ik vind het gezellig als Herman erbij is. Het gaat niet alleen om geld verdienen; het moet vooral leuk zijn.’
Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Herman: ‘Toen ik de Tuin had gekocht, zei een wederzijdse vriend dat ik eens met die Van der Wyck moest gaan praten. Ik kwam zelf niet uit de horeca en ik had een vakman nodig. Hendrik had al eerder een restaurant gehad. We hebben hier een half uurtje aan de leestafel gezeten en toen waren we het eens over hoe we het gingen doen.’
Hendrik: ‘De Tuin was de droom van iedere horecaondernemer, daar hoefde ik niet lang over na te denken.’
Klikte het meteen?
Herman: ‘We zouden het een half jaar aankijken en als het beviel, zou Hendrik zich inkopen. We zaten meteen op één lijn en vulden elkaar uitstekend aan. Ik had alle vertrouwen in hem. Tijdens het gesprek dat hij mede-eigenaar zou worden, vertelde ik: “By the way, ik ga een jaar weg.” Ik had me als vrijwilliger aangemeld voor Artsen Zonder Grenzen en toen kreeg ik na een lange toelatingsprocedure opeens groen licht. Ben ik naar Nigeria en Eritrea geweest. Ik wist: Hendrik redt het wel.’
Verklaar het succes van De Tuin eens.
Herman: ‘De geweldige locatie in combinatie met de sfeer. Onge-dwongen, levendig. Iedereen is hier welkom. Ook mensen met kids op skates en wandelaars met hun hond. We zijn geen sterrentent waar iedereen stil moet zijn. We voelen onszelf ook thuis hier; dit is onze huiskamer.’
Hendrik: ‘Geen pretenties. We zijn al twintig jaar tijdloos. Nooit hip, maar ook niet onhip.’
Hoe is jullie taakverdeling?
Herman: ‘Eigenlijk doet Hendrik alles. Hij is hier elke dag.’
Hendrik: ‘We zetten samen de lijnen uit. Maar ik ben meer operationeel bezig en Herman is mijn sparringpartner voor nieuwe dingen. Als je hier zes dagen per week bent, ontstaat het gevaar dat je voor sommige dingen blind bent. Dan ziet Herman het wél: let daar even op! Niemand anders zegt dat tegen je. Sinds we The Boathouse erbij hebben, ben ik ook daar dagelijks. Maar dat is aan de overkant van de Kralingse Plas; ik ben er zo.’
Is dat typerend: als alles op rolletjes loopt, zoek je weer een nieuwe uitdaging? Zoals The Boathouse, dat in 2016 open ging.
Hendrik: ‘Niet per se, hoor. Maar als zich dingen aandienen, gaat het toch kriebelen. Zoals The Boathouse, maar ook het Skûtsjesilen Holland, dat we dit jaar voor de vijfde keer organiseren, en het Rotterdam Gala dat we op 2 juni eveneens midden op de Plas houden.’
Herman: ‘Doordat we niet willen stilzitten. Als het vlekkeloos draait, word ik onrustig. Dan bedenken we iets nieuws en gaan we dat ook zelf uitvoeren. Op de eerste plaats omdat het leuk is om te doen.’
Hoe ontstaan die ideeën?
Hendrik: ‘We gaan één keer jaar samen naar het buitenland. Dan zitten we een week op elkaars lip en bespreken we van alles. Het plan voor The Boathouse is op Cuba ontstaan.’
Gaan jullie gezinnen dan ook mee?
Herman: ‘Nee, we gaan met z’n tweeën. We zoeken bestemmingen uit waar je niet zo gemakkelijk met je gezin op vakantie naartoe gaat.’
Hendrik: ‘We zijn dit jaar naar Addis Abeba geweest. Dan is het thuisfront echt niet jaloers dat ze niet mee gaan.’
Herman: ‘Als je daar dan bent, realiseer je je ook hoe goed wij het hier hebben.’
Is dat dan ook de drijfveer om een benefietgala te organiseren?
Herman: ‘Ja op de eerste plaats voor het goede doel; dit jaar de circa 60 buurtspeeltuintjes in de stad. Maar ook om iets neer te zetten, voor elkaar te krijgen waarvan de meeste mensen zeggen dat het niet mogelijk is. Zoals een Gala op een ponton midden op de Plas, inclusief alle logistieke problemen die je je daarbij op de hals haalt. Wij denken dat we iets moois kunnen organiseren waar we de stad een plezier mee doen. Als dan andere mensen en bedrijven ook enthousiast worden en meehelpen, is dat het mooiste compliment.’