GEMEENTE ROTTERDAM SCHENKT EEN STRAF BAKKIE
22-01-18
De 11.000 ambtenaren van de gemeente Rotterdam drinken tegenwoordig een straf bakkie.
Dat is koffie van Heilige Boontjes, een koffiebedrijf opgericht om probleemjongeren via werk en begeleiding op het rechte pad te krijgen. Heilige Boontjes levert de koffie aan MAAS, de nieuwe contractpartner van de gemeente. Daarnaast krijgen twee ex-gedetineerden momenteel een praktijkopleiding bij dat bedrijf.
Heilige Boontjes werd na bemiddeling van het WerkgeversServicepunt Rijnmond ingeschakeld door MAAS, voor het 5-jarige contract dat het bedrijf uit Son per 1 augustus 2017 na een tender sloot met de gemeente. Onderdeel daarvan is de zogeheten Social Return-paragraaf, die voor elke aanbesteding vanaf 15.000 euro geldt. ‘Daarmee vraagt de gemeente leveranciers iets terug te doen voor de Rotterdamse samenleving. De richtlijn is dat ze minimaal vijf procent van de contractsom investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zegt Özgür Öztürk. Als accountmanager Social Return bij WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR) ondersteunt hij bedrijven bij de invulling van hun tegenprestatie. Zo deed hij dat ook voor MAAS.
Iets terugdoen voor Rotterdam
MAAS, marktleider op het gebied van koffie, thee en automaten op de zakelijke markt, staat vierkant achter de verplichte inspanning voor social return. ‘Dat sprak ons aan’, zegt accountmanager Marloes Rooijackers. ‘Om iets terug te doen voor Rotterdam en omdat we ons door de samenwerking kunnen onderscheiden. Koffie en automaten hebben andere leveranciers ook. Door dit soort activiteiten kun je voor een bijzondere toegevoegde waarde zorgen.’
Heilige Boontjes
Heilige Boontjes is in 2015 opgericht door Marco den Dunnen (wijkagent in Delfshaven) en Rodney van den Hengel (sociaal makelaar) en bestaat uit een stichting én een BV. De stichting zorgt voor de re-integratie en begeleiding van de jongeren (de heilige boontjes), het koffiebedrijf zet hen aan het werk, tot ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Een deel van de winst gaat naar de stichting en wordt geïnvesteerd in nieuwe werkgelegenheid.
Politiebureau
In het begin bestonden de inkomsten uit het branden en verkopen van de eigen koffiesoorten in een winkel aan het Burgemeester Meineszplein. Managing director Dick de Kock kwam er later bij om de plannen voor uitbreiding met een koffiezaak bedrijfsmatig te ondersteunen. Koffiedick, zoals zijn bijnaam luidt, zit al 35 jaar in de koffie en was oprichter van de keten Coffeecompany. ‘Het moest een winkel worden op een A1-locatie in Rotterdam. Zeg maar een 3-dimensionaal uithangbord waar we de merkbeleving kunnen uitdragen: proeven, ruiken, zien en van alles eromheen. En waar we meer koffie konden gaan verkopen.’
Het was burgemeester Aboutaleb die het politiebureau aan het Eendrachtsplein als vestigingslocatie voorstelde. Dat zou op korte termijn leeg komen. In september 2016 ging de nieuwe zaak daar open.
Evers Staat Op
In 2017 waren een paar heilige boontjes te gast bij Evers Staat Op van Radio 538, om over de stichting te praten en koffie te schenken. Een accountmanager van MAAS hoorde het radioprogramma en nam nog dezelfde dag contact op. Heilige Boontjes was direct enthousiast en zo hebben MAAS en Heilige Boontjes samen gekeken naar de mogelijkheden voor de gemeente Rotterdam.
Het WSPR begeleidde MAAS en Heilige Boontjes. Öztürk: ‘Samen hebben we gekeken wat de beste invulling was. Elk bedrijf en elke opdracht is weer anders.’
Grotere brander
Heilige Boontjes en MAAS hebben voor de gemeente een compleet nieuwe koffie samengesteld. Rooijackers: ‘Die kwam naar voren uit smaaktests onder de ambtenaren. Zij konden uit drie blends kiezen. De keuze viel op de smaak een straf bakkie.
Voor Heilige Boontjes betekent de deal een flinke vergroting van het koffievolume. ‘Belangrijk, want dankzij de zekerheid van dit 5-jarig contract kunnen we nu investeren in een grotere brander’, aldus De Kock.
Jongerenakkoord
De samenwerking gaat verder dan alleen de inkoop van koffie: twee heilige boontjes zijn aan het werk bij MAAS. Zij draaien mee met de operators voor het bijvullen, schoonmaken en onderhouden van de koffieautomaten in alle gebouwen van de gemeente Rotterdam. Rooijackers: ‘We leiden hen op tot operator. Als ze het goed doen, kunnen ze na een jaar in die functie in dienst treden.’ Na deze eerste twee zullen komende jaren meer jongeren hetzelfde leer-/werktraject gaan volgen. Heilige Boontjes zorgt daarbij voor begeleiding.
MAAS gooit er binnenkort nog een schepje bovenop. Rooijackers: ‘We sluiten met de gemeente een jongerenakkoord waarin we afspreken ook van andere initiatieven jongeren via stages of interne opleidingen bij ons een kans op werk te bieden.’ Ook daarbij is het WSPR betrokken