Rotterdam

CHAT – WÁT?

22-05-23

Column

Ergens in november 2022 appte een van mijn Gen-Z-telgen* mij: ‘Mam, toen jij vroeger tekstschrijver was, hoe kwam jij toen aan je klanten?’ Als je Gen-Z-tje ineens dermate warme belangstelling voor je professionele verleden heeft, dan kan dat maar één ding betekenen: ze zien een verdienmodel. Voor zichzelf!

Geïnteresseerd belde ik hem op. Hij kwam met een verhaal over Artificial Intelligence en 
Chat GPT* en een fantastische manier om zo geld te verdienen als tekstschrijver. Hij is student, heeft diverse bijbanen maar daar was ‘tekstschrijver’ er niet één van.  
“Chat – wát?”, vroeg ik toen hij mij licht geïrriteerd nóg eens probeerde uit te leggen wat Chat GPT was en hoe briljant het werkte. Ik luisterde belangstellend, onderwijl mijn scepsis voor me houdend.

Een half jaar verder zijn we, en Chat GPT is inmiddels alom bekend en heeft vele gebruikers. En ik, ik ben een groot fan. Van de snelheid en het gemak waarmee je direct antwoorden krijgt op vragen zonder te hoeven zoeken. Je hebt instant toegang tot expressieve en creatieve communicatie waarbij je zelf bepaalt welke tone of voice wordt gehanteerd. 
Meer formeel, populair, met humor, doelgroepspecifiek, algemeen, met emoji’s, met visuals… Chat GPT doet wat jij vraagt, is getraind om net zo te praten als wij mensen, en kan worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren en stijl van gebruikers. Daardoor wordt de communicatie met de ingegeven opdracht gepersonaliseerd voor de gekozen doelgroep. 

Het is een genie dat altijd voor je klaar staat om je te helpen, of om je brein te stimuleren met antwoorden op jouw – zelfs idiootste – vragen. Dat laatste gewoon omdat het kan. Bovendien zijn met name de zakelijke mogelijkheden eindeloos om bedrijven te helpen betere klantenservice te bieden, de klantbetrokkenheid te vergroten en zakelijke doelstellingen te bereiken door bijvoorbeeld bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever te maken.

Generatie-Z heeft Chat GPT als computerprogramma vol omarmd en zet het in zijn voordeel in. Maar er is ook geluid uit de oudere generaties die deze ontwikkeling spannend vinden. Chat GPT kan misleidende of onjuiste informatie genereren en kan gebruikt worden voor kwaadwillende doeleinden zoals het verspreiden van nepnieuws, het manipuleren van gebruikers en afhankelijkheid van gebruikers van technologie voor het nemen van beslissingen. Tenslotte zijn er ook zorgen over privacy en gegevensbeveiliging bij het gebruik van Chat GPT. 

Maar zoals Erasmus van Rotterdam in de 16e eeuw al pleitte voor origineel brononderzoek: ‘Vertrouw niet op de manier waarop ik het zeg maar controleer het zelf in de bronnen.’ 
Zo blijft de menselijke touch, humor en emotie onvervangbaar. Evenwicht bewaren tussen technologie en menselijke vaardigheden is essentieel. Verandering is spannend maar van alle tijden en biedt ook nieuwe kansen. 
Zoals deze column die misschien wel geschreven is door Chat GPT met in het achterhoofd de menselijke uitspraak van een wijs man: ‘Elk nadeel heb ze voordeel.’

*Gen-Z – Generation Z: de generatie die geboren is tussen eind jaren 90 en begin jaren 2010. 

*Chat GPT – Generative Pre-trained Transformer is een geavanceerde vorm van conversational artificial intelligence die is getraind om menselijke conversaties na te bootsen en te reageren op berichten en vragen van gebruikers. 

Nathalie van Huet is bedrijfsadviseur en communicatiespecialist.

Meer nieuws