Blog Silvia Alblas: dag van de coach
04-07-18
Eind mei vond de jaarlijkse Dag van de Coach plaats. Dit jaar was het thema, dat als een rode draad door het programma heen liep: ‘MOED’.
Tijdens deze dag zijn er een aantal plenaire sprekers en worden er workshops georganiseerd waaraan deelgenomen kan worden. Daarnaast is er een informatiemarkt en is er alle tijd om met collega coaches te sparen en ideeën uit te wisselen. Ik kijk de nieuwste boeken in en hoor de laatste ontwikkelingen op coachgebied.
Dit jaar was de afsluiter een indrukwekkend verhaal van Ferry Zandvliet.
Ferry is één van de vier Nederlandse overlevenden van de moordaanslag op de Bataclan in Parijs in november 2015. Hij vertelde zijn verhaal over die dag, avond en nacht, liet met foto’s en filmpjes zien welke hel men was doorgegaan en vertelde daarna over wat deze ervaring met hem had gedaan en hoe zijn kijk op het leven was veranderd.
Ferry vertelde dat hij een jaar na de aanslag last kreeg van een post traumatische stressstoornis. Hij kreeg van het één op het andere moment nachtmerries, sliep niet meer, kon niet meer functioneren en raakte daardoor ook zijn baan kwijt. Langzaam maar zeker is hij daar weer bovenop gekomen. Zijn kijk op belangrijke zaken in het leven is hierdoor wel veranderd. Hij geeft aan een rebelse, vaak wat bozige jongeman te zijn geweest, die overal behoorlijk tegen aan kon schoppen.
Over één onderwerp vertelt hij hoe hij daar nu over denkt:
Hij zegt ongeveer het volgende: “Ik heb 1 avond en 1 nacht in een nachtmerrie gezeten, een oorlogssituatie waarin je moet vechten voor je leven en je niet weet hoe je er uit moet komen. En mijn leven was daarna ontwricht: een trauma opgelopen, in een depressie beland, mijn werk kwijt geraakt. Wat moeten alle vluchtelingen meemaken, die niet 1 avond en 1 nacht, niet 1 week, niet 1 maand, maar soms jaren in die oorlogssituatie leven? Welk trauma lopen zij wel niet op? Wat moeten zij wel niet voelen om alles achter te laten en een moeizame, gevaarlijke reis te maken naar vreemde landen? Ik kan niet eens beginnen het te begrijpen” En om dan toch die uitweg te zoeken, daar is MOED voor nodig! En dan zijn er hier mensen die roepen dat de grenzen dicht moeten en er geen vluchtelingen meer binnen mogen……..”
Het indrukwekkende verhaal van Ferry geeft aan hoe de manier waarop je in het leven staat bepaalt hoe je je gedraagt. Een andere kijk op zaken geeft vaak ander gedrag. Hierdoor kan je er voor kiezen om anders met irritaties en lastige situaties om te gaan. Dit betekent echter wel dat je uit je comfortzone moet komen en dat is niet makkelijk…. En gelukkig hoeft dat echt niet op de extreme wijze zoals bij Ferry, maar er is wel MOED voor nodig! Wie durft?
Silvia Alblas, Alblas Coaching