Rotterdam

4Consult: hoe een online werkplek betrokkenheid van werknemers bevordert

25-01-22

Voor elke organisatie is het belangrijk dat werknemers betrokken zijn. Betrokken werknemers zijn meer tevreden, productiever en blijven vaak langer in dienst. 4Consult legt in dit artikel uit hoe een online werkplek daaraan kan bijdragen. 

Waarom is die betrokkenheid zo belangrijk?

Het is heel simpel: betrokken werknemers zijn productief en toegewijd aan je organisatie, of je nou een multinational bent of een MKB. Bovendien betekent betrokkenheid vaak ook dat de werknemer tevreden is, wat weer bijdraagt aan de kwaliteit van het geleverde werk. En het is niet zo dat die tevredenheid een bijzaak is: sommige werknemers vinden dit zelfs belangrijker dan een hoger salaris. Iedereen voelt zich tenslotte graag gewaardeerd.

De werkervaring in stand houden (of verbeteren) is echter erg lastig nu er meer en meer op afstand wordt gewerkt. Een manier om toch de betrokkenheid te stimuleren is door te werken met een online werkplek. Hiermee biedt je de gemakken en het teamgevoel van een kantoor, maar dan vanuit huis, het koffiezaakje op de hoek of vanaf het strand.

De rol van de online werkplek

Laten we eerst eens kijken naar de verscheidene manier waarop de online werkplek de werknemersbetrokkenheid kan beïnvloeden.

Communiceren is efficiënter en eenvoudiger

Met een online werkplek als Startportaal kun je zonder problemen blijven communiceren met je collega’s. Niet alleen kunnen werknemers elkaar berichten sturen, het is ook mogelijk om een compleet sociaal intranet te creëren binnen de digitale werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat iedereen makkelijk contact kan houden met zijn directe collega’s, maar ook kan communiceren met andere afdelingen. Werknemers kunnen van elkaar zien wat ze posten en kennis kan eenvoudig gedeeld worden.

Vooral binnen een grote organisatie waar werknemers veel remote werken is het lastig om betrokkenheid te creëren. Als je je niet verbonden voelt met je collega’s, is vervolgens de stap om contact te leggen een stuk groter. De online werkplek kan hierbij helpen. Het vergemakkelijkt de communicatie tussen afdelingen (en ‘onbekende’ collega’s) en door de optioneel openbare gesprekken leert iedereen elkaar gelijk beter kennen. 

Het is flexibel

Bedrijven die in 2022 het woord ‘flexibiliteit’ nog niet in hun woordenboek hebben staan, hebben een probleem. Flexibiliteit is namelijk steeds belangrijker. Ook naast de werkvloer hebben werknemers drukke levens en het is het essentieel dat die levens gecombineerd kunnen werken met het werk. Een werkplek waarop je waar en wanneer dan ook kunt inloggen is dan erg handig. Deze vorm van flexibiliteit kan de druk op de werknemer verlichten, waardoor ze beter gefocust zijn en dus productiever kunnen zijn.

Een goede digitale werknemerservaring

Dat systeem dat al jarenlang meegaat kan in essentie nog prima werken, maar voor werknemers kan verouderde software enorm frustrerend zijn. Trage apps, achterhaalde interfaces en ondermaatse hulpmiddelen zijn echte ‘productiveitskillers’. Dergelijke slechte ervaringen kunnen resulteren in negatieve gevoelens, wat de motivatie van je personeel niet ten goede komt.

Met een goede online werkplek bevorder je de werknemerservaring. Hiermee verhelp je namelijk alle eerdergenoemde problemen; het is altijd up to date, eenvoudig om mee te werken en ondersteunt de werknemer in plaats van hem tegen te werken. Alles wat de werknemer nodig heeft is te vinden op dezelfde plek en dat voorkomt een hoop frustratie. 

Al deze eigenschappen zijn het overwegen waard omdat ze stuk voor stuk bijdragen aan de gehele werknemerservaring. Het is bovendien mogelijk om activiteiten te integreren waar je werknemers aan kunnen deelnemen om de betrokkenheid te stimuleren.

Remote werken vs. werken op kantoor

Tot zover denk je misschien dat zo’n online werkplek alleen gericht is op remote werken, maar dat is niet het geval. Ook ‘normaal’ werken gaat productiever met een goede online werkplek. Eens kijken hoe dat werkt.

Betrokkenheid bij remote werken

Eerlijk is eerlijk: de voordelen van een online werkplek zijn sneller merkbaar voor werknemers die op afstand werken. Het feit dat je vanaf elk apparaat, elke plek en op elke plek toegang hebt tot de werkplek is niet voor niets één van de meest genoemde voordelen. 

Het kan best lastig zijn om je werk op afstand op dezelfde manier uit te voeren als je op kantoor zou doen. Zonder dezelfde hulpmiddelen is het voor werknemers vaak ook lastig om ondersteuning te krijgen. Ondersteuning die op kantoor natuurlijk zo geregeld zou zijn. Met een online werkplek heb je altijd toegang tot de juiste middelen en werk je op dezelfde manier als je op kantoor doet. Zo maakt het op gebied van gemak en efficiëntie niet meer uit vanaf waar je werkt. 

En zoals eerder gezegd is het probleem met communicatie ten opzichte van werken op kantoor ook verholpen met een online werkplek. Het is gemakkelijk om in contact te blijven met je collega’s, documenten te delen en samen te bewerken, vragen te kunnen stellen en nog veel meer. Zo voorkom je dat werknemers zich niet meer betrokken voelen bij hun werk en worden afgesloten van het bedrijf. 

De online werkplek op kantoor

Ook op kantoor is de online werkplek ideaal. Net als bij remote werken, ervaar je op kantoor ook de voordelen van een gecentraliseerd platform:

  • Werknemers worden minder snel afgeleid door andere zaken op hun desktop of laptop
  • Bij grote bedrijven vergemakkelijkt het de communicatie tussen verschillende afdelingen
  • Bedrijfsnieuws is altijd gelijk zichtbaar zodra iemand de werkdag begint

Alle apps en hulpmiddelen zijn op dezelfde plek terug te vinden, waardoor de workflow in het algemeen een stuk efficiënter wordt. Het maakt het werk dus gewoon makkelijker – of in ieder geval minder vermoeiend.

Oftewel…

Werken jouw medewerkers al (gedeeltelijk) remote of ben je van plan om over te gaan op een hybride werkplek? Dan is een onze online werkplek Startportaal eigenlijk alles wat je nodig hebt. Interesse? Bekijk dan even onze website voor meer informatie of plan gelijk een gratis demo!

Foto: Peter Swaneveld, directeur 4Consult

Meer nieuws