Dit is waarom factoring voordelig kan zijn als zzp’er
WetalkSEO - Etten-Leur
Ben je zzp’er en wil je verbeteringen aanbrengen in je bedrijfsvoering? Dan is factoring een interessante optie om te overwegen. In dit artikel leggen we uit wat factoring is en welke voordelen het je kan bieden. Juist als zzp’er!
Wat houdt factoring precies in?
Wat is factoring? Sommigen denken dat het heel ingewikkeld is, maar dat is verre van waar. Bij factoring draag je je uitgaande factuur over aan een factoringmaatschappij. Zij betalen je direct het factuurbedrag uit (minus de factoring kosten) en vervolgens gaan zij het geld innen bij de debiteur.
In minder tijd meer voor elkaar krijgen
Als zzp’er heb je geen personeel, dus zul je het meeste zelf moeten doen. Omdat er waarschijnlijk genoeg werk te doen is, wil je niet ook nog tijd kwijt zijn aan het beheren van je debiteuren. Contact opnemen met debiteuren die nog moeten betalen en het versturen van herinnering kan soms meer tijd kosten dan je zou verwachten. Verkoop je een factuur aan een factoringmaatschappij, dan heb je naar al deze zaken geen omkijken meer. Dat kan je een hoop tijd schelen. Die tijd kun je vervolgens besteden aan het echt belangrijke werk.
Sneller je geld ontvangen
Grote bedrijven kunnen het zich veroorloven om wat langer op hun geld te wachten, maar als zzp’er heb je deze luxe niet altijd. Je wilt jezelf gewoon op tijd kunnen uitbetalen, zodat je netjes je leveranciers kunt betalen en je privékosten kunt dekken. Natuurlijk kun je een korte betalingstermijn afspreken met je klanten, maar een korte betalingstermijn van bijvoorbeeld veertien dagen is voor veel zzp’ers eigenlijk ook al lang. Zeker als je bedenkt dat je soms misschien wel een maand bezig bent met een project, voordat je überhaupt factureert.
Het mooie van factoring is dat je vaak al binnen 24 uur je factuur uitbetaald kunt krijgen. De factoringmaatschappij betaalt eerst jou en gaat daarna pas het geld innen bij de debiteur. Je cashflow verbetert hiermee ontzettend.
Minder administratieve rompslomp
Als je veel debiteuren hebt, dan kan de administratie hiervan al snel best omvangrijk worden. Je moet bijhouden welke debiteuren wel en niet betaald hebben, naar welke debiteuren je een eerste herinnering hebt verstuurd, enzovoort. Besteed je het debiteurenbeheer uit doordat je je facturen verkoopt, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over de administratie die komt kijken bij het beheren van je debiteuren. De factoringmaatschappij neemt dit namelijk allemaal voor haar rekening!