VERKERK GROEP 100 JAAR
Verkerk. - Rotterdam
Zwijndrechtse firma werkt nog steeds als familiebedrijf
Fietsen hebben een dynamo, dachten ze in de jaren 30 van de vorige eeuw, dan kan de plaatselijke elektricien en fietsenmaker Piet Verkerk bij ons ook wel de verlichting installeren. Op 9 mei 1923 opende Piet namelijk, bij zijn moeder in de huiskamer aan de Ringdijk in Zwijndrecht, een reparatiebedrijf voor rijwielen.
Nieuwste oplossingen
Al sinds het ontstaan vertaalt Verkerk de wensen van de klant in toepasbare technische installaties gebaseerd op de nieuwste oplossingen. Innovatie speelt hierbij een belangrijke rol. Vandaag de dag staat Verkerk bekend om zijn toepassingen van duurzame gebouwgebonden installaties.
100 jaar familie
Met ruim 300 werknemers werkt Verkerk aan technische installatie-oplossingen voor infra-energie, (kantoor)gebouwen, industrie en gezondheidszorg. Volgend jaar bestaat het bedrijf 100 jaar. De oorsprong van het familiebedrijf wordt nog altijd gekoesterd: ‘Het gemiddelde dienstverband ligt hier rond de achttien jaar. Meerdere werknemers zijn hier al tussen de 40 en 50 jaar werkzaam’, zegt kleinzoon Pieter Visser, vernoemd naar zijn opa, de grondlegger van het bedrijf.
Kom van dat gas af!
De aanvankelijke fietsenbouwer, met een diploma elektrotechniek in de achterzak, heeft zijn eerste onderneming vooral in de crisisjaren zien groeien. ‘Iedereen ging van het gas af. Net als nu, maar toen van de gasverlichting. Alles werd elektrisch, dus waren er installateurs nodig. Maar tegelijkertijd verkocht hij ook lampen, witgoed en bruingoed. De onderneming is gegroeid’, vertelt Visser die een jaar na de dood van zijn opa werd geboren.
Top 40
Tot aan de jaren 70 had Pa, zoals Verkerk ook wel werd genoemd, drie winkels met de nieuwste apparaten, zoals wasmachines en radio’s. De jeugd kwam er later ook voor de aanschaf van singletjes of om een verse lijst van de Top 40 te bemachtigen. Vanaf de jaren 60 is de aandacht verlegd naar nieuwe technologie en is de onderneming doorgegroeid naar een technologisch installateur.
Vruchten plukken
Zo legde Piet de basis voor wat nu de Verkerk Groep is worden. ‘Techniek maakt ons leven makkelijker en efficiënter’, zegt André van der Meijden, een van de vijf businessunit-managers bij Verkerk. Niet alleen het installatiewerk groeide, maar Verkerk ontwikkelde ook een goede servicedienst waar het bedrijf nog steeds de vruchten van plukt. Van der Meijden: ‘We hebben klanten waar wij al tientallen jaren komen.’
VINCI
Sinds 2017 behoort de Verkerk Groep tot VINCI Energies en is Van der Meijden werkzaam bij de Zwijndrechtse onderneming. Met de overname door VINCI komt er niet alleen een groter netwerk van klanten beschikbaar, maar beschikt de Verkerk Groep ook over meer kracht om nieuwe technologieën toe te passen en uit te voeren. Vooral in energie-efficiency en het verwerken van data gebeurt er veel. Hiervoor heeft Verkerk dit jaar speciaal een businessunit opgericht. Zij gaan zich richten op de verduurzaming en digitalisering van vastgoed. Evert Schippers is hier, samen met zijn team, de specialist.
Verkerk Service Systemen
Zo is Ivo de Koning verantwoordelijk voor Verkerk Service Systemen waarmee ze zorgmedewerkers met zorgtechnologie ondersteunen in hun dagelijkse processen. ‘Cliënten kunnen met onze oplossingen langer genieten van het normale leven’, vertelt De Koning. Met onze slimme sensoren kunnen deuren op persoonsniveau dicht of open blijven. Zo hebben bewoners met bewegingsdrang geen nadelig effect op de andere cliënten en is er een enorm positieve impact binnen een zorginstelling. Voorheen ging de verpleging een paar keer per nacht bij iemand kijken. Met de data die je verzamelt en de bijbehorende IT-systemen die wij aanleggen, is dit nu overbodig.’
Aandacht voor transitie
Door die domotica verplaatsen de handen aan het bed zich naar digitale middelen zoals smartphones. ‘Ja, dat is voor veel zorgmedewerkers wel even wennen’, zegt De Koning. ‘Daarom hebben wij veel aandacht voor die transitie.’
Zijn collega Ronald Kouwenhoven, verantwoordelijk voor de businessunit Actemium, maakt eenzelfde transitie mee in zijn business unit: de industrie. Daar wordt een transitie doorgevoerd in de verduurzaming van Nederland.
Forse operatie
‘Dat is een pittige opdracht’, zegt Kouwenhoven. ‘Vanuit onze klanten komt er al veel op ons af. Door onze warme relaties kunnen we echt samen kijken wat je het beste kunt doen om een industriële site te verduurzamen. Een mooie uitdaging wordt het verminderen van de CO2-uitstoot. Die grote fabrieken kunnen niet allemaal elektrificeren. Sommige bedrijven moeten daarom mogelijk overstappen op nieuwe energievormen. Bijvoorbeeld waterstof. Dat is een forse operatie. Het vraagt veel samenwerking met de klant’, aldus Kouwenhoven. Maar dat is wel precies waar de Verkerk Groep voor wil staan.