Ondernemerschap

Industrie wil 436 miljoen per jaar terug wegens hoge energiekosten

25-07-24

FME vindt dat de Nederlandse industrie recht heeft op 436 miljoen euro per jaar om de ‘torenhoge elektriciteitskosten’ te compenseren. De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie heeft een brief gestuurd naar minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Daarin roept FME het kabinet op om het speelveld met andere Europese landen gelijk te trekken.

Dat is volgens FME nodig omdat in België, Duitsland en Frankrijk de kosten van elektriciteit per KWh voor de industrie 50 tot 66 procent lager liggen dan hier. ‘Nederland is het enige Europees land dat enkele compensatieregelingen – ter waarde van € 436 miljoen – heeft geschrapt. Hierdoor ontstaat een ongelijk speelveld met het risico op verlies van investeringen en productie bij bedrijven in Nederland.”

FME vraagt het kabinet de elektriciteitskosten te compenseren door herstel van de eerder geschrapte regelingen. Daarmee wordt de concurrentieachterstand van Nederlandse bedrijven ongedaan gemaakt. ‘Alleen dan kan de Nederlandse industrie op tijd en met succes verduurzamen. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid en het toekomstige verdienvermogen van Nederland.’

Duurste jongetje van de klas

FME-voorzitter Theo Henrar zegt op de website van de ondernemersorganisatie: ‘Het aandeel van de Europese industrie in de wereldeconomie is tussen 2001 en 2021 gedaald van 22 naar 14,5 procent. De Europese industrie betaalt voor energie significant meer dan bedrijven in Azië en de Verenigde Staten. Binnen Europa is Nederland ook nog het duurste jongetje van de klas, daarom is actie van het kabinet hoogstnoodzakelijk, ander dreigt verdere de-industrialisatie.’

Naast het ongelijke speelveld maakt FME zich ook grote zorgen over de ontwikkeling van de netwerkkosten in Nederland, met name bij de stroomnetten. De netwerkbedrijven investeren tot 2035 minimaal 8 miljard euro per jaar. Deze investering van 100 miljard euro gaat betaald worden door alle gebruikers van energie. Voor de industrie zal het verschil in elektriciteitskosten met andere landen hierdoor verder toenemen, vreest FME.

CO2-belasting

Met het komende kabinetsoverleg over de begroting voor 2025 doet FME in de brief drie voorstellen aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.  Het gaat om verlenging van de regeling Compensatie Energie-intensieve Industrie (CEI) tot en met 2030. Hiervoor is jaarlijks 186 miljoen euro nodig. De Volume Correctieregeling elektriciteit (VCR) zou moeten worden hersteld. Hiervoor is jaarlijks 250 miljoen euro nodig. Tot slot zou de 100 miljard euro aan benodigde investeringen voor netwerken gedeeltelijk uit collectieve middelen moeten komen.

FME weet ook al hoe de 436 miljoen euro compensatie gefinancierd kan worden: uit de ongeveer 1 miljard euro die Nederland jaarlijks ontvangt van de Europese Commissie. Deze inkomsten zijn afkomstig van de Nederlandse bedrijven die onder het Europese ETS-systeem vallen en CO2-belasting betalen over hun fossiele energieverbruik.

(foto Jan Kranendonk/AdobeStock)

Meer nieuws