Duurzaam producten verpakken: tips voor de ondernemer
WetalkSEO - Etten-Leur
Als bedrijf, ondernemer of eigenaar van een webshop wordt je geacht in te spelen op ontwikkelingen rondom duurzaamheid. Verpakkingsmaterialen zijn daar een groot onderdeel van. In dit artikel gaan we in op hoe jij als ondernemer duurzaam jouw producten kunt verpakken en zo kunt voldoen aan de steeds strenger wordende eisen omtrent duurzaamheid in het bedrijf.
Kies voor een keurmerk
Een goede manier om te voldoen aan de eisen omtrent duurzaamheid, is door te kiezen voor verpakkingsmaterialen met een keurmerk. Dit keurmerk laat zien dat het verpakkingsmateriaal gerecycled kan worden of dat het op een ecologisch verantwoorde wijze is gemaakt. Een van die keurmerken is Forest Stewardship Council (FSC), dat staat voor verantwoord bosbeheer en het behoud van bossen. Het keurmerk bestaat uit een groen logo met een witte boom en de titel ‘FSC’. Dozen met het FSC keurmerk zijn bijvoorbeeld gemaakt van bomen die daar speciaal voor gekweekt zijn en worden hergebruikt door middel van recycling. Door te kiezen voor verpakkingsmaterialen met een FSC keurmerk speel je goed in op verduurzaming van het bedrijf, waardoor je op een verantwoorde manier kunt ondernemen.
De juiste maten en opvulmateriaal
We hebben allemaal weleens een product besteld dat in een veel te grote doos aankwam. De eerstvolgende gedachte is dan: kon dat niet anders? Wanneer je duurzaam wilt verpakken, dan is het belangrijk om te kiezen voor verpakkingsmateriaal van het juiste formaat. Bespaar daarom als ondernemer niet op de kosten voor deze materialen en investeer in verpakkingen van diverse formaten. Houd hierbij rekening met het soort product dat je verkoopt en koop verpakkingen met formaten die daar zo goed mogelijk bij passen. Zo voorkom je dat een product net niet in een kleine verpakking past en je een veel te grote doos of zak moet gebruiken.
Naast het beschikbaar stellen van verpakkingen van het juiste formaat, is het belangrijk dat je het juiste opvulmateriaal koopt voor breekbare producten. Zo kun je kiezen voor bio opvulchips, die biologisch afbreekbaar zijn. Een consument kan de opvulchips gemakkelijk laten oplossen in water; zo blijft niemand met overtollig verpakkings- en opvulmateriaal zitten. Een andere duurzame oplossing voor opvulmateriaal is door te kiezen voor papieren opvullers of papieren luchtkussens. Dit papier is 100 procent te recyclen, zolang de consument het goed zal scheiden van overig afval.
Plastic: mag dat nog wel?
De discussie omtrent het gebruik van plastic bestaat al enkele jaren en houdt voorlopig niet op. Plastic zwerfafval op zowel land als zee wordt alsmaar een groter probleem, waardoor er steeds meer alternatieven komen voor verpakkings- en beschermingsmaterialen van plastic en voor tape. Plastic kan echter nooit helemaal vermeden worden als het gaat om verpakkingen en daarom is het zaak om dit zo functioneel mogelijk in te zetten. Zo zou je kunnen kiezen voor een papieren zak met een plastic kijkvenster, zodat consumenten het product wel kunnen zien met zo min mogelijk gebruik van plastic. Op die manier ontstaan er verpakkingen die zowel inspelen op het gebruiksgemak van de consument als duurzaamheid.