Diana van Arkel (AG Hart Advocaten): ‘Franchisenemers in België beter beschermd’
AG Hart Advocaten en Adviseurs - Rotterdam
Vanaf 1 september 2024 brengt een nieuwe Belgische wet ingrijpende veranderingen met zich mee voor commerciële samenwerkingsverbanden, zoals franchiseovereenkomsten. ‘Deze wet is bedoeld om transparantie te vergroten en de rechten van franchisenemers beter te beschermen en sluit daarmee aan bij de in 2021 in Nederland ingevoerde Wet Franchise’, zegt Diana van Arkel, advocaat bij AG Hart Advocaten, dé specialist in contractenrecht en e-commerce.
Franchisenemers moeten voortaan minstens een maand vóór het sluiten van een commerciële samenwerkingsovereenkomst gedetailleerde precontractuele informatiedocumentatie (PID) ontvangen. ‘Het geeft hen de mogelijkheid om een weloverwogen beslissing te nemen om toe te treden tot een formule. De wet is van toepassing op een breed scala aan commerciële samenwerkingen. Niet alleen franchiseovereenkomsten, maar ook andere vormen van commerciële samenwerkingsverbanden’, aldus Diana.
Nieuwe vereisten
De wet schrijft specifiek voor welke informatie in het PID moet worden opgenomen, waardoor de transparantie aanzienlijk toeneemt. ‘De aanpassingen aan de wet volgen op aanbevelingen van de Arbitragecommissie’, legt Diana uit. ‘Dit was nodig om de kritiek te adresseren dat de huidige PID vaak een bijna exacte kopie van de conceptovereenkomst is.’
Enkele van de belangrijkste nieuwe vereisten zijn een duidelijk overzicht van opstart- en terugkerende kosten, afspraken over maximale prijzen, minimale omzet- en aankoopverplichtingen, beperkingen op het gebruik van intellectuele eigendomsrechten en klantgegevens, beperkingen op online verkoop en promoties, en clausules over de relatie tussen de commerciële samenwerkingsovereenkomst en huurovereenkomsten. Daarnaast moeten redenen voor beëindiging van de overeenkomst en de financiële consequenties expliciet worden beschreven, evenals clausules over jurisdictie, rechtskeuze en procestaal.
Meer dan franchiseovereenkomsten
De wet is niet alleen relevant voor franchiseovereenkomsten, maar ook voor andere commerciële samenwerkingsverbanden waarbij één partij het recht krijgt een bepaalde commerciële formule te gebruiken. Dit omvat overeenkomsten met gemeenschappelijke handelsnamen, knowhow-overdracht en commerciële of technische bijstand.
Ernstige gevolgen
Franchisegevers en andere betrokken partijen in België worden daarom geadviseerd hun sjabloon-PID’s vóór 1 september 2024 aan te passen om aan de nieuwe eisen te voldoen. ‘Niet-naleving kan ernstige gevolgen hebben’, waarschuwt Van Arkel. ‘Het kan leiden tot de nietigheid van de overeenkomst of specifieke clausules daarvan. In Nederland zijn precontractuele vereisten voor franchisesamenwerkingen sinds 2021 vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Deze zijn echter minder vergaand dan de vereisten die straks worden gesteld door de Belgische wetgeving.’