COLUMN PETER KOOIJMAN: Verliefd, verloofd, aandeelhoudersovereenkomst
Kooijman Autar Notarissen - Rotterdam
Je hebt samen met iemand anders een topplan. Samen overleggen jullie hoe jullie hiervan een succes gaan maken. De business case staat en je bent zakelijk verliefd. Even snel een BV oprichten of vof inschrijven en je kunt van start. Het zakelijk huwelijk is een feit. Helaas zijn er veel huwelijken die stranden en dan is het zaak dat het geen vechtscheiding wordt en dat je überhaupt uit elkaar kunt gaan.
Om te weten wat je aan elkaar hebt en de relatie in goede banen te leiden, is het goed om te bespreken wat jullie belangrijk vinden in de relatie. Op zich een open deur. Toch zie je vaak dat dit niet gebeurt of dat niet duidelijk wordt vastgelegd wat die belangrijke punten van overeenstemming zijn. Het wordt nog wel eens afgedaan met: we begrijpen elkaar toch.
Het opmaken van een aandeelhoudersovereenkomst of VOF-contract is voor veel mensen niet het leukste wat er is. Dat begrijp ik; je wilt tenslotte ondernemen en verder bouwen aan jullie onderneming. Het is alleen zo jammer als jij en jouw zakelijke partner over een aantal jaren heel andere ideeën over de toekomst blijken te hebben.
Onlangs nog werd ik geconfronteerd met een situatie waarin enkele mensen een bedrijf waren begonnen. Een aantal jaren later vond één van de partners het jaarlijks dividend voldoende om van rond te komen en stopte met werken. De rest had andere ideeën en wilde verder bouwen aan het bedrijf. Eigenlijk wilden ze de niet meer werkende partner uitkopen, maar die had daar geen oren naar. Weer een aantal jaren later was de niet meer werkende partner wél bereid om zich uit te laten kopen. De zittende partners moesten toen een veelvoud van de waarde bepalen die het bedrijf had toen de niet meer werkende partner stopte.
Je ziet steeds meer dat mensen zich wél bewust zijn van het belang van een aandeelhoudersovereenkomst. In een flink aantal gevallen wordt met een contractje van internet of een voorbeeldje van een ander bedrijf gewerkt. Dat is misschien beter dan niets, maar je moet je realiseren dat een aandeelhoudersovereenkomst enkel in geval van nood uit de kast komt. Dan moet het stuk écht werken en niet een bron van extra discussie of onduidelijkheid zijn.
Een goede aandeelhoudersovereenkomst zou een soepele scheiding mogelijk moeten maken. Want als een partner vindt dat de relatie niet meer werkt, dan is dat een feit. Ook zakelijk.
Peter Kooijman is notaris bij Kooijman Autar Notarissen in Rotterdam en te bereiken via pkooijman@kooijmanautar.nl