Blog Schouten Zekerheid: stormschade, welke verzekering vergoedt wat?
Schouten Zekerheid - Capelle aan den IJssel
Regen, hagel en storm: uw woning krijgt het zwaar te verduren bij zulke weersituaties. Zo kan er veel schade ontstaan aan uw huis of bezittingen als er een storm voorbij trekt. Gelukkig bent u voor de meeste schade in privésfeer verzekerd. Maar welke verzekering dekt wat?
Stormschade kan erg gevaarlijk zijn en veel schade veroorzaken aan uw eigendommen. Maar wat verstaan verzekeraars eigenlijk onder een storm?
Wanneer wordt er van een storm gesproken?
Verzekeraars spreken van een storm als er door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) een wind van minimaal windkracht zeven (14 meter per seconde) gemeten wordt. Als dit het geval is, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan zoals het omwaaien van bomen of het losraken van dakpannen.
Gelukkig kunt u zich voor de schade als gevolg van dit soort schades voor een groot deel verzekeren met een opstal- of inboedelverzekering. Maar welke schade claimt u op welke verzekering?
Wat dekt een opstalverzekering?
Onder de opstalverzekering zijn het huis (met bijgebouwen) en zaken die daaraan vastzitten verzekerd tegen schade door regen, wind, hagel of onweer. Vaak is deze verzekering verplicht om een hypotheek aan te vragen. Woont u in een appartement, dan is de Vereniging van Eigenaren wettelijk verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Bij een huurwoning is stormschade dus voor de rekening van de verhuurder. Wel is er bij deze verzekering sprake van een eigen risico bij storm. Dit is vaak 2 promille van de verzekerde som met een minimum en een maximum.
Wat dekt een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering verzekert alles wat u mee kunt nemen uit uw woning bij een verhuizing. Als bijvoorbeeld de bliksem inslaat en uw elektronische apparaten kapot zijn, kunt u dit dus claimen op uw inboedelverzekering. Een belangrijk punt is overigens dat overstromingen niet gedekt worden.
Wel is het belangrijk dat u maatregelen treft om schade te voorkomen. Bij achterstallig onderhoud aan uw woning is de kans aanwezig dat een schade niet wordt uitgekeerd. Ook is er bij bijna alle inboedelverzekeringen sprake van een eigen risico. Deze ligt meestal tussen de 225 en 500 euro.
Hoe zit het eigenlijk met uw auto?
Bij stormschade aan uw auto, bijvoorbeeld een omgewaaide boom of losgeraakte takken die op uw auto komen, wordt gekeken naar de verzekering van uw auto. Bij een WA-dekking wordt er in principe niks vergoed door de verzekeraar. Als u beperkt of volledig casco (allrisk) verzekerd bent, zal uw verzekeraar waarschijnlijk wel uitkeren bij storm- of natuurschade.
Hoe kunt u stormschade voorkomen?
Als u een woning met plat dak heeft, is het handig om deze na een regenbui te controleren. Op een plat dak kan regenwater namelijk blijven staan door bijvoorbeeld een verstopte afvoer. Dit kan uiteindelijk leiden tot lekkage. Als u een dak met dakpannen heeft is het goed om deze te checken na een storm. Als deze verplaatst zijn, zou dit ook kunnen leiden tot lekkage. Ook is het een goed idee om uw dakgoten periodiek te (laten) reinigen om verstopping door bijvoorbeeld bladeren te voorkomen.
Verder is het een goed idee om uw bomen en planten goed bij te houden en regelmatig te laten inspecteren door een hovenier, bijvoorbeeld op houtrot in uw bomen. Uw bomen en planten kunnen bij een hevige storm losraken en uw huis beschadigen. Uw auto hierbij in de buurt parkeren wordt tevens ook afgeraden.
Als laatste is het een goed idee om tuinmeubilair binnen te zetten. Door windvlagen kunnen deze gaan vliegen en dit kan natuurlijk schade aan uw woning en tuinmeubilair zelf veroorzaken.
Wat te doen als u toch stormschade heeft?
Als u stormschade heeft is dit natuurlijk erg vervelend en wilt u dit zo snel mogelijk herstellen. Het is echter belangrijk dat u niet direct zelf aan de slag gaat. Documenteer de schade, bijvoorbeeld door het maken van foto’s of een video. Wel kunt u zo snel mogelijk aan de slag om noodmaatregelen te (laten) treffen om verdere schade te voorkomen.
Maak daarnaast zo snel mogelijk melding bij uw verzekeringsadviseur of verzekeraar. Is dit Schouten Zekerheid? Bel bij spoed dan op het noodnummer 010 – 288 44 44. Schouten Zekerheid biedt u een persoonlijke schadebehandelaar die u stap voor stap bij het schadeproces begeleidt. Deze beoordeelt of een expert of een contra-expert ingeschakeld moet worden, neemt contact op met een eventueel aansprakelijke partij en neemt voor u het hele (schade)proces uit handen. Wel zo makkelijk!
Wouter van der Zande (Schouten Zekerheid)