Ondernemerschap

Blog Inprevo: wat moet een BHV’er doen bij een calamiteit ten tijde van het coronavirus?

Inprevo - Rotterdam

Tijdens de coronacrisis beantwoordt Inprevo vragen van bedrijven en medewerkers omtrent corona en (brand)veiligheid. Louis Nijland, consultant en Hoofd BHV’er van Inprevo beantwoordt de eerste vraag: Wat moet een BHV’er tijdens een calamiteit doen ten tijde van het coronavirus?

Het coronavirus is niet gevaarlijker voor een BHV’er dan voor elke andere medewerker, maar de kans op besmetting is wel groter.

Volgens het RIVM is het verstandig sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden en daar waar je met meer personen bij elkaar bent een minimale afstand van 1,5 meter aan te houden. Dat is natuurlijk onmogelijk als een collega of iemand anders hulp nodig heeft. Als BHV’ers heb je niet direct de beschikking over alle persoonlijke beschermingsmiddelen waar verpleegkundigen en artsen over beschikken. Toch laat je niet zomaar iemand in de steek die hulp nodig heeft. Maar hoe doe je dat?

Net als altijd staat ook nu je eigen veiligheid voorop. Niemand heeft er iets aan geholpen te worden door iemand die zijn/haar leven riskeert. Zo ook met corona.

Als medewerkers zich houden aan de richtlijnen van het RIVM ('Werk zoveel mogelijk thuis en blijf thuis als je verkouden of grieperig bent'), dan is de kans dat je door een collega besmet wordt minimaal. Uit te sluiten is het natuurlijk nooit, want iemand kan drager zijn zonder dat hij/zij (al) last heeft. Mocht je als BHV’er op moeten treden, doen dan minimaal handschoenen aan en – als beschikbaar – een mondkapje. Behandel je collega zoals je geleerd hebt, doe het mondkapje af met handschoenen aan, doe vervolgens de handschoenen uit en gooi alles weg. Was jezelf daarna grondig.

Als je moet reanimeren, beadem dan niet en draag handschoenen. Ook hier geldt nadien strikte hygiëne voor jezelf en alle anderen die in de buurt zijn geweest.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen? Neem dan contact met Inprevo op via info@inprevo.nl of via 088 – 61 61 400. 

Foto: Inprevo

Meer nieuws