Ondernemerschap

Aruba heeft beste investeringsklimaat in Caribische regio 

10-07-23

Voor het derde jaar op rij voert Aruba de Caribbean Investment Climate Index (CICI) aan met het meest aantrekkelijke investeringsklimaat. Sint Maarten staat op plek 2 en Puerto Rico is nummer 3. De Caribische ranglijst wordt sinds 2021 samengesteld door Economisch Bureau Amsterdam (EBA). 

Dat vergelijkt de aantrekkelijkheid van het investeringsklimaat in zeventien (ei)landen in de Caribische regio. De index is opgebouwd uit achttien institutionele, economische en financiële indicatoren die een land meer of minder aantrekkelijk maken voor investeerders.  EBA kijkt onder meer naar de wetgeving, de openheid van de economie, de economische groei, het renteniveau en de overheidsschuld.

Sterk herstel

‘Het aantrekken van buitenlandse investeerders is belangrijk, vanwege de kleinschaligheid van de meeste economieën, de gebrekkige toegang tot internationaal kapitaal en de import-afhankelijkheid van veel Caribische landen’, schrijft EBA in een toelichting.  

Geen van de andere landen in de index kende zo’n krachtig herstel als Aruba na de coronapandemie. In 2022 was het bruto binnenlands product alweer terug op het niveau van 2019. Ook voor de komende jaren wordt een gematigde groei verwacht. Veel andere Caribische landen herstellen trager. 

Open economie

‘Enerzijds geeft de openheid van de economie het land economische veerkracht; anderzijds kent Aruba een goede structurele basis dankzij sterke instituties’, stellen de onderzoekers van EBA. ‘De relatief hoge schuldquote (overheidsschuld als percentage van het bbp) van Aruba neemt dankzij de sterke groei snel af en de leenrente is er laag in vergelijking met andere Caribische landen.’

Er is wel verbetering mogelijk: Aruba kan zijn positie verstevigen door het ondernemingsklimaat te hervormen. ‘Ook dragen verlaging van de schuldquote en verbetering van de werking van de lokale kapitaalmarkt bij aan verbetering van het investeringsklimaat.’

Sint Maarten

De afgelopen jaren kon Sint Maarten niet worden opgenomen in de ranglijst doordat te veel gegevens ontbraken. Nu komt het land de ranglijst binnen op de tweede plaats. De hoge CICI-score heeft Sint Maarten aan een aantal factoren te danken. Sint Maarten heeft de meest open economie van de Caribische regio. Dat maakt het land weliswaar kwetsbaar voor externe economische schokken, het zorgt ook ‘voor een grote veerkracht van de economie en een groei van de reële economie die uitstijgt boven het Caribisch gemiddelde. Daarnaast groeit – in tegenstelling tot de meeste Caribische landen – de bevolking van Sint Maarten, wat zorgt voor dynamiek op de arbeidsmarkt en beperkte vergrijzing.’ Verder is de schuldquote relatief laag. 

Foto: Aruba herstelde sneller na de coronapandemie dan andere Caribische eilanden. (foto Jason Busa/AdobeStock)

Meer nieuws