Ondernemerschap

Aantal faillissementen groeit wereldwijd – Nederland scoort in eurozone het slechtst

18-10-24

Het aantal faillissementen stijgt dit jaar wereldwijd met 11 procent ten opzichte van 2023. Die voorspelling doet Allianz Trade in het Global Insolvency Report half oktober. De kredietverzekeraar is nog negatiever dan begin dit jaar.

Nederland scoort nu en in de komende jaren het slechtst van de eurozone. Het aantal bedrijven dat hier noodgedwongen moet stoppen, pakt 35 procent hoger uit dan vorig jaar. De kredietverzekeraar gaat voor 2025 en 2026 uit van een daling van het aantal faillissementen met respectievelijk 2 en 1 procent. Nergens in de eurozone is de afname zo laag.

Invloed Duitse malaise

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade zegt: ‘De slechte faillissementscijfers staan niet op zichzelf. Het valt me op dat cijfers over de Nederlandse economie steeds vaker slechter uitvallen. De Duitse malaise die maar blijft voortduren is daar zeker debet aan.’

Geeroms noemt een reeks negatieve factoren. Zoals de stijging van de loonkosten, de afname van de arbeidsproductiviteit, de dalende innovatiekracht en de krapte op het elektriciteitsnet. Ook verwijst Geeroms naar de daling op de World Competitiveness Ranking. Nederland daalde dit jaar van de vijfde naar de negende plaats. Daarmee is ons land de grootste daler in Europa.

Grimmiger

Toen Allianz Trade in februari zijn eerste wereldwijde prognoses bekendmaakte, verwachtte het bedrijf al een sterke stijging in 2024: 9 procent, gevolgd door een stabilisatie in 2025. Recente ontwikkelingen hebben echter tot ‘een nog grimmiger beeld’ geleid, met een voorspelde stijging van 11 procent voor dit jaar en nog eens 2 procent daarbovenop in 2025. Ook daarna blijft het aantal bedrijfsfaillissementen op een hoog niveau.

Ook China ontkomt niet aan de stijging van het aantal bedrijfssluitingen. Dat is nu nog relatief laag, maar neemt in 2025 toe met 5 procent en in 2026 met 6 procent.

Deze toename is deels te wijten aan de matige wereldwijde vraag en de aanhoudende geopolitieke onzekerheid. Volgens de onderzoekers is er ook sprake van het inhalen van een ‘achterstand’ in faillissementen: bedrijven worden niet langer beschermd door steunmaatregelen tijdens de pandemie en de energiecrisis. De bouw, detailhandel en dienstensector worden het hardst getroffen.

FOTO: De problemen van de Duitse economie verergeren die van Nederlandse bedrijven. (foto Sigtrix/AdobeStock)

Meer nieuws