4Consult: de ICT-trends en ontwikkelingen van 2022
4Consult - Ridderkerk
Nu 2021 op zijn eind loopt is het niet alleen tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar, maar vooral ook om vooruit te kijken op 2022. Daarom belicht onze partner 4Consult in dit artikel een aantal trends en ontwikkelingen waarvan zij verwachten dat ze het komende jaar een grote rol gaan spelen in het ICT-landschap.
Cloud-native applicaties
Er bestaan nog veel applicaties die vanuit een on-premise of klassieke oplossing cloud-functionaliteiten hebben geadopteerd – in ieder geval gedeeltelijk. Die applicaties staan eigenlijk met één been in de cloud en met het andere nog in de klassieke wereld.
We verwachten dat applicatieleveranciers hun klassieke applicaties in 2022 gaan uitfaseren. De infrastructuur om het klassieke deel van deze applicaties in stand te houden wordt steeds duurder en de roep richting applicatieleveranciers om daar wat aan te doen steeds luider.
Nieuwe applicaties werden afgelopen jaren eigenlijk alleen maar als SaaS-applicatie ontwikkeld. Wij verwachten dat de ontwikkelingen richting “cloud-native applicaties” volgend jaar in een stroomversnelling gaan komen.
Distributed Enterprise
Sinds de COVID-19 uitbraak begin 2020 is de thuiswerk-trend in gang gezet. Als we die context wat breder trekken dan zien we dat locatie-onafhankelijk (oftewel remote) werken meer in opkomst is dan ooit.
Natuurlijk waren er ook voor die tijd al thuiswerkoplossingen. Sinds 2020 zien we echter dat ze een (vaak essentieel) onderdeel zijn geworden van het IT-landschap van de organisatie en niet meer een aanhangsel of losse oplossing zijn. Het IT-landschap van organisaties verschuift naar het distribueren van hun IT-landschap, onafhankelijk van locatie.
Dat betekent dat het IT-landschap overal hetzelfde is. Of je nou op kantoor A of kantoor B zit, aan het werk bent in de Starbucks, onderweg of aan de andere kant van de wereld zit. In de aangeboden oplossingen worden natuurlijk ook beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit meegenomen.
DDoS schaalgrootte
In de trend van de laatste jaren is te zien dat de capaciteit van botnets (geïnfecteerde computers waarmee DDoS aanvallen worden verstuurd) snel toeneemt. Bij 4Consult hebben we afgelopen jaar last gehad van een DDoS aanval van op de piek 400Gbps. Die schaalgrootte was twee jaar geleden nog ondenkbaar.
De verwachting van ons en onze securitypartners is dat die stijging doorzet in 2022. We zien dat security vendors zich daar al op aan het voorbereiden zijn. Het lastige met DDoS-protectie is dat er een “learning period” in zit. De anti-DDoS software moet “leren” wat fout dataverkeer en goed dataverkeer is. Dat kost tijd en de kans is aanwezig dat eindgebruikers dat merken.
In de wereld van cybercriminaliteit is het een kat-en-muis spel. Criminelen bedenken inventieve manieren om geld te verdienen en security vendors springen daar dan weer op in met software en/of hardware die tegenmaatregelen bieden.
Prijsontwikkeling Microsoft 365
Het Microsoft 365 platform (waaronder bijvoorbeeld Azure AD, Office365 en OneDrive for Business vallen) is steeds belangrijker geworden. Nieuwe features en ontwikkelingen komen eerst daar beschikbaar, en pas veel later (of helemaal niet meer) op de on-premise omgevingen. Dit past in het kader van de strategie van Microsoft: zo veel mogelijk diensten cloud-based maken en daarmee in een abonnementsvorm afnemen van Microsoft en haar partners.
Afgelopen oktober kwam Microsoft via haar distributeurs in Nederland met de opmerking dat ze voor het eerst in tien jaar haar prijzen van Microsoft 365 diensten gaat verhogen. Dat Microsoft de prijzen op haar andere producten (niet via CBS-indexen) verhoogd is gebruikelijk, maar tot zo ver was het nog nooit gebeurd met de Microsoft 365 prijzen.
Echter, het zijn niet alleen de prijzen die hoger worden, maar ook het complete licentiemodel wordt aangepast. Microsoft stuurt met haar nieuwe licentiemodel op afname van licenties per 12 of 24 maanden, waar dat op dit moment nog per maand op- en afschaalbaar is. Dat is een zet die niemand in de markt had verwacht. Op het moment van schrijven (december 2021) zijn de exacte prijzen nog niet bekend. Alleen van de Amerikaanse dollarprijzen weten we wat meer: die gaan tussen de 10% en 20% omhoog. Dat is best een hoog percentage.
De meest belangrijke informatie van Microsoft mist dus nog, maar bekend is wel dat het licentiemodel op de schop gaat en dat invloed gaat hebben op abonnementsvormen en licentiekosten.