Mobiliteit en vervoer

Bedrijven moeten CO2-uitstoot woon-werkverkeer registreren

24-05-23

Heb je al gehoord van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit? Deze WPM is nog maar bij weinig ondernemers bekend, maar alle bedrijven met meer dan 100 medewerkers krijgen ermee te maken. Zij moeten vanaf 1 januari 2024 rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers.

De rapportageverplichting is afgesproken in het Klimaatakkoord van 2019 en heeft als doel CO2 te besparen. Afgesproken is de gezamenlijke CO2-uitstoot van vervoer en transport over de weg met 1 megaton te verminderen. De helft van die uitstoot wordt veroorzaakt door woon-werkverkeer en zakelijke kilometers.

De aanpak begint met een registratieverplichting, maar brancheorganisaties houden er rekening mee dat de regeling uiteindelijk kan leiden tot een normstelling voor bedrijven.

Eenvoudige opzet

De regeling is zo eenvoudig mogelijk opgezet. Voor de rapportageverplichting hoeven bedrijven zelf geen CO2-berekening te maken. Het opgeven van de soorten vervoermiddelen en jaarkilometers zijn voldoende. De CO2-emissies worden berekend via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als alles is ingevuld, ontvangt het bedrijf een overzicht met de CO2-emissies van de werkgebonden mobiliteit.

Ondernemers met minder dan 100 medewerkers in dienst die zelf meer inzicht in de CO2-uitstoot van de werkgebonden mobiliteit binnen hun bedrijf willen krijgen, kunnen de de cijfers indienen om een overzicht te ontvangen.

Advies

De verplichting gaat op 1 januari 2024 in. Maar er is meer tijd: bedrijven moeten namelijk uiterlijk 30 juni 2025 hun gegevens over 2024 indienen. Op basis van de ingevoerde gegevens krijgen bedrijven advies hoe ze hun uitstoot kunnen verlagen. Bijvoorbeeld door thuis te werken of werknemers te stimuleren om met de fiets of elektrische auto te komen.

(foto Tekst & Toebehoren)

Meer nieuws