Extra financieringskansen voor innovatieve start-ups
17-02-25
In 2025 stelt de overheid meer geld beschikbaar om innovatieve start-ups te helpen. Het gaat om zo’n 150 miljoen euro, verdeeld over meerdere regelingen: Innovatiekrediet, Seed Capital, Thematische Technology Transfer (TTT) en Vroegefasefinanciering (VFF). Deze regelingen staan sinds 14 februari open voor aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Innovatiekrediet
Vanuit het Innovatiekrediet is dit jaar 50 miljoen euro beschikbaar. Deze financiering is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve projecten met flinke technische risico’s en een goed marktperspectief. Het Innovatiekrediet maakt innovaties mogelijk die anders – wegens een te groot technisch risico – vrijwel zeker niet van de grond zouden komen.
In de meeste gevallen financiert het Innovatiekrediet maximaal 45 procent van het project. De rest van de financiering moet uit eigen middelen komen. Er is in totaal 10 miljoen voor klinische ontwikkelprojecten, 10 miljoen voor technische ontwikkelprojecten en 30 miljoen voor klinische én technische ontwikkelprojecten beschikbaar.
Aanvragen kan tot en met 31 december 2025.
Seed Capital
Via de Seed Capital-regeling komt in totaal 45 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is 25 miljoen euro bedoeld voor startersfondsen die investeren in zogeheten deep tech-ondernemingen.
Met de Seed Capital-regeling verstrekt de overheid een renteloze lening met aantrekkelijke voorwaarden voor terugbetaling aan een startersfonds. Deze lening is maximaal 12 miljoen euro en heeft een maximale looptijd van 12 jaar. De overheid verdubbelt de inleg van private investeerders in het fonds.
De startersfondsen investeren dit geld in technologische innovatieve start-ups die zich in de vroege bedrijfsfase bevinden. Per start-up kan een fonds tussen de 100.000 en 5 miljoen euro beschikbaar stellen. Met deze financiële stimulans krijgen meer start-ups de kans om zich te ontwikkelen tot succesvolle bedrijven.
De Seed Capital-regeling staat tot en met 2 april 2025 open voor aanvragen.
Vind hier meer informatie.
Seed Business Angel
Met de Seed Business Angel-regeling geeft de overheid een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan een business angel-fonds, met een maximale looptijd van twaalf jaar. Minimaal twee en maximaal tien business angels leggen gezamenlijk minimaal 100.000 euro per angel in. De overheid verdubbelt hun totale inleg.
Het business angel-fonds investeert bedragen tussen 50.000 en 500.000 euro per start-up. De fondsen richten zich op technologische innovatieve starters in een zeer vroege bedrijfsfase. Naast kapitaal staan de investeerders ondernemers bij met hun kennis, netwerk en ervaring. Er is dit jaar 4 miljoen euro beschikbaar.
Kijk hier voor meer informatie.
Thematische Technology Transfer (TTT)
Voor de TTT-regeling is een nieuwe tender gestart met een budget van 40 miljoen euro. Niet eerder was via deze regeling zoveel geld beschikbaar. De Thematische Technology Transfer-financiering draagt bij aan de samenwerking tussen onderzoeksorganisatie en de markt. Het bevordert onderzoeksorganisaties om gezamenlijk te investeren in innovatieve start-ups binnen Nederland. Deze start-ups moeten voortbouwen op de kennis van de onderzoeksorganisaties.
Daarnaast is ook de tender TTT Pandemische Paraatheid gestart. Deze tender is specifiek voor projecten die zich richten op het voorbereiden van Nederland op toekomstige pandemieën. Hiervoor is 8 miljoen euro beschikbaar.
Aanvragen voor de TTT-regeling kunnen tot en met 15 april 2025 worden ingediend.
Vroegefasefinanciering (VFF)
Voor de Vroegefasefinanciering (VFF) zijn voor 2025 ook middelen beschikbaar, in totaal 2,25 miljoen euro. Via deze regeling kunnen starters en mkb-ondernemingen onderzoeken of een idee kans van slagen heeft op de markt. Zo kunnen ondernemers hun idee van de planfase naar de startfase brengen en de volgende stap zetten.
De Vroegefasefinanciering is tot en met 31 december 2025 geopend. Hier is meer informatie te vinden.
Over RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regelingen uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. RVO ondersteunt ondernemers en organisaties die werken aan duurzaamheid, innovatie of internationalisering. De dienst voert financierings- en subsidieregelingen uit en de adviseurs bieden ondersteuning en advies op het gebied van intellectueel eigendom, netwerken, markt- en sectorinformatie en start-up-, handels- en innovatiemissies.
(foto SerPhoto/AdobeStock)