Zakelijke dienstverlening ziet omzet weer met dubbele cijfers groeien
01-06-23
De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van dit jaar 14,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Inmiddels stijgt de omzet al twee jaar op rij met dubbele cijfers, deels door hogere prijzen. Dat meldt het CBS.
De omzet binnen de zakelijke dienstverlening stijgt al langer, constateren de statistici van het CBS. Het eerste kwartaal is het achtste kwartaal op rij met een hogere omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Bij IT-dienstverleners – die het CBS als aparte categorie registreert – was de omzet 12,1 procent hoger. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de IT-dienstverleners daalde, was het tweede kwartaal van 2020. De recentste daling daarvoor was in het derde kwartaal van 2013.
Reisbranche
De hoogste stijging deed zich voor in de reisbranche. Daar was de omzet bijna 46 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Die uitschieter laat zich eenvoudig verklaren: in de eerste weken van vorig jaar had de reisbranche nog veel last van de coronamaatregelen.
Na de reisbranche was het verschil in omzet het grootst in de beveiliging; die viel 33 procent hoger uit. Dit had volgens het CBS te maken met toenemende bedrijvigheid en stijgende prijzen.
De enige branche waar de omzet daalde, waren de architectenbureaus. De daling bleef hier wel beperkt tot 0,5 procent.
Uitzendbranche
De omzetgroei van de rechtskundige dienstverlening bleef vergeleken met de andere branches ook enigszins achter: 4,4 procent. Daar staat wel tegenover dat de omzet hier inmiddels al tien jaar onafgebroken stijgt.
De uitzendbranche zette 10 procent meer om vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder. Het zijn met name de kleinere uitzendbureaus die verantwoordelijk zijn voor de groei.
Ondernemersvertrouwen groeit
Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners steeg naar 9,4. Het is hiermee iets hoger dan een kwartaal eerder, toen het 8,7 noteerde.
Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte. In het tweede kwartaal verwacht bijna één op de vijf ondernemers (18,2 procent) ook weer meer om te zetten. Ruim één op de vier (26,8 procent) voorziet een toename van het aantal medewerkers. Wel geeft bijna de helft (47,9 procent) van alle ondernemers in de zakelijke dienstverlening aan dat ze het tekort aan arbeidskrachten als belemmering zien.
(foto: Paul Pirosca/AdobeStock)