Financieel

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) opent op 4 maart

20-02-25

Om de aanschaf van en de ombouw naar emissieloze bouwwerktuigen en bouwvaartuigen te stimuleren kunnen bouwbedrijven ook dit jaar gebruikmaken van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. De SSEB is er ook voor de ombouw van bouwwerktuigen en bouwvaartuigen naar emissiearm. Vernieuwende ideeën die emissieloze bouwmachines en de laadinfrastructuur verbeteren komen eveneens in aanmerking.

Het budget is verhoogd. Dit jaar is in totaal 65 miljoen euro beschikbaar. 20 miljoen euro, gefinancierd uit het Klimaat- en Transitiefonds, is specifiek voor laadinfrastructuur. Dat is omdat laadinfrastructuur essentieel is voor de overgang naar emissieloos bouwmaterieel. Naast de 20 miljoen euro voor laadinfrastructuur zijn er subsidieplafonds voor aanschaf (28 miljoen), retrofit (7 miljoen) en innovatie (10 miljoen).

Meer bouwmachines

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel is aangepast voor 2025. Dat moet de uitvoerbaarheid verbeteren en extra middelen beschikbaar stellen voor laadinfrastructuur op de bouwplaatsen. Er is een aantal technische en administratieve verbeteringen doorgevoerd in de regeling. Zo komen meer bouwwerktuigen in aanmerking, is er betere afstemming met andere regelingen en moeten aanvragers foto’s aanleveren als bewijs.

Een andere verandering ten opzichte van vorig jaar is dat de subsidie niet langer wordt verrekend met de Milieu-investeringsaftrek. Dat verlaagde de MIA met 11,5 procent. Nu dat niet meer gebeurt, valt de subsidie hoger uit voor bedrijven. De nieuwe subsidiepercentages variëren van 14 procent voor grote bedrijven en 19 procent voor een midden- of kleinbedrijf. Het gaat dan om de meerkosten vergeleken met een bouwwerktuig/hulpfunctie met verbrandingsmotor.

Waterstof

Grote bedrijven kunnen 25 procent van de meerkosten terugkrijgen als het bouwwerktuig of de hulpfunctie op waterstof werkt of een mono-fuel waterstofverbrandingsmotor heeft. Kleine en middelgrote bedrijven krijgen in zo’n geval 30 terug.

Het maximale subsidiebedrag per bouwmachine is 300.000 euro. Ook bedrijven die uitstootvrije machines financial leasen komen mogelijk in aanmerking.

(foto Scharfsinn86/AdobeStock)

Meer nieuws