Aantal faillissementen groeit harder dan voorzien
02-08-24
Het aantal faillissementen groeit in Europa. Nederland scoort slechter dan verwacht. Ook in landen om ons heen verslechtert de situatie. Dat blijkt uit tussentijdse cijfers van Allianz Trade.
Voor Nederland voorspelde de kredietverzekeraar begin dit jaar voor heel 2024 een stijging van de faillissementen met 31 procent. Halverwege het jaar is dat 39 procent. Dat is slechter dan Duitsland, al moesten ook daar meer bedrijven hun deuren sluiten dan werd verwacht: 21in plaats van 13 procent.
De meeste Europese landen zien het aantal faillissementen toenemen. Uitzonderingen zijn Denemarken, waar juist een forse daling te zien in (min 21 procent) en het Verenigd Koninkrijk (min 1 procent).
‘Kentering komt later’
We zijn op weg naar stabilisering’, zegt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, over de cijfers. ‘In onze eerdere voorspelling gingen we uit van nul faillissementsgroei in de wereld in 2025. Ook voor Nederland zagen we voor volgend jaar nauwelijks groei van de faillissementen. Wanneer zo’n omslag precies plaatsvindt, is moeilijk exact aan te geven. Het lijkt erop dat die kentering wat opschuift.”
Per land heeft de kredietverzekeraar de kwetsbaarheid van sectoren in beeld gebracht. In Nederland doet de industrie het relatief goed met slechts een toename van het aantal faillissementen met 4 procent. De grootste stijging doet zich voor in de bouw (+68 procent). Daarna volgen vastgoed/finance (+64 procent), ICT en telecom (+54 procent) en horeca/foodservices (+49 procent).
Nachtmerrie
Volgens Geeroms is sprake van een verraderlijk economisch klimaat. ‘Gaan we langzaam de goede kant op of blijven we kwakkelen? In de VS boomt de economie, maar onze belangrijkste exportmarkt Duitsland laat maar weinig goeds zien. Dat moet voor ondernemers een waarschuwing zijn.’
Wereldwijd betalen bedrijven hun facturen steeds later. ‘Ook in Nederland. Die latere betaling is voor veel bedrijven lastig. Werkkapitaal komt hierdoor onder druk te staan. Met als logisch gevolg dat de kans op wanbetaling en faillissementen toeneemt. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden. Een grote onbetaalde factuur is voor veel ondernemers een nachtmerrie.’
(foto Sittipol/AdobeStock)