Work-life balance voor ondernemers: advies vanuit arbeidsrechtelijk perspectief
Sørensen Advocaten - Rotterdam
Als ondernemer en advocaat heb ik het voorrecht om veel ondernemers bij te staan. Elke ondernemer die met veel plezier en succes een onderneming heeft, kent de vraag: ‘Zorg je wel een beetje goed voor jezelf?’ De vraag is, hoe je ‘voor jezelf zorgt’ en hoe je daar tijd voor maakt. Ik knik en glimlach altijd braaf als iemand mij deze vraag stelt, maar vind het net als vele andere ondernemers moeilijk om daadwerkelijk uitvoering te geven aan het zorgen voor jezelf. Je bent immers al bezig met je dagelijkse activiteit (in mijn geval de arbeidsrechtelijke advocatuur). Daarnaast komen de bijbehorende zaken, zoals onderhoud van klantencontacten, personeelsbeleid en beheer, facturatie, debiteurenbeheer en acquisitie… kortom de hele kantoororganisatie.
Daarbij hebben ondernemers ook nog een privéleven – al dan niet met gezin en kinderen, vrienden en/of een (grote) familie. Daarnaast veelal ook nog de nodige nevenfuncties voor het algemeen belang. Tot slot nemen ze vaak ook nog deel aan netwerkactiviteiten.
Kortom: ondernemers kennen als geen ander de uitdagingen die gepaard gaan met het zoeken naar een goede balans tussen werk en privé. Duidelijk is dat evenwicht tussen werk en privéleven essentieel is voor welzijn en succes, zowel persoonlijk als professioneel.
Het hebben van een goede work-life balance is niet alleen belangrijk voor de eigen gezondheid en het welzijn, maar ook voor het welzijn van het bedrijf en je team. Onderzoek toont aan dat een goede balans leidt tot hogere productiviteit, door meer creativiteit en meer tevredenheid op kantoor.
Werkgevers hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te beschermen. Dit omvat het waarborgen van redelijke werkuren, het voorkomen van overwerk en het bieden van een werkomgeving die bevorderlijk is voor een goede work-life balance. Door jezelf en je team te beschermen tegen burn-out en overwerk, kun je niet alleen juridische problemen voorkomen, maar ook een positieve en productieve werkcultuur bevorderen.
Om dit allemaal te bereiken dienen lichaam en geest in uitstekende conditie te zijn, en dus zijn er ook nog de wekelijkse bezoeken aan de sportschool, gezelschapsgroepen en sportclub. Daarnaast kan een goede dosis humor alle drukte relativeren. Voor de mentale balans is yoga een optie, of lange strand- en boswandelingen. Dat laatste valt goed te combineren met een bezoek aan en van familie en vrienden.
Ikzelf heb ondervonden dat verblijf in de natuur (bos, strand of bergen) heerlijk rustgevend werkt. Je voelt je snel verkwikt, opgeruimd en weer klaar voor de strijd. Inmiddels heb ik sinds een aantal jaren een tiny house op het strand van Hoek van Holland. Het is heerlijk om van daaruit lange wandelingen te maken of gewoonweg eenvoudig voor je uit te staren over zee met een drankje in je hand en de zon onder te zien gaan.
Het onderhouden van goede contacten met kennissen en relaties uit de zakenwereld middels activiteiten van Friends in Business is ook een uitstekende manier om gezellig samen te zijn en dus te ontspannen, terwijl je op die manier ook je contacten onderhoudt.
Een oproep tot bewustzijn
Uiteraard begrijp ik de verleiding om volledig op te gaan in het werk. Het is immers de passie en toewijding die ons hebben gebracht waar we nu zijn. Maar laten we eerlijk zijn: soms vergeten we om te pauzeren, adem te halen en te genieten van het leven buiten de (kantoor)muren.
Ik moedig je aan de tijd te nemen om na te denken over je work-life balance en actief stappen te ondernemen deze te verbeteren. Ik wens jullie allen, naast goede zaken, de nodige ontspanning toe!
Yvonne Sørensen is arbeidsrechtadvocaat bij Sørensen Advocaten en te bereiken via sorensen@sorensenadvocaten.nl