Algemeen nieuws

Wat is de rol van ISMS?

17-10-24

Een beheersysteem voor informatiebeveiliging (ISMS) definieert regels en methoden voor het waarborgen van informatiebeveiliging in een bedrijf of organisatie. De afkorting ISMS staat voor: Information Security Management System. Binnen het systeem worden procedures, regels en hulpmiddelen omschreven t.b.v. het beheer, de bescherming en optimalisatie van informatiebeveiliging. Risico’s van informatietechnologie moeten identificeerbaar en beheersbaar zijn.

Wie is verantwoordelijk voor het ISMS-proces?

Een van de taken van het ISMS is de aanstelling van een IT-beveiligingsfunctionaris. Deze is betrokken bij het ISMS-proces en werkt nauw samen met de IT-managers, bijvoorbeeld bij het selecteren van nieuwe applicaties. Hij of zij is de contactpersoon binnen het bedrijf voor alle IT-beveiligingskwesties en brengt regelmatig verslag uit aan de Raad van Bestuur. Daarnaast beschikt een IT-officer over een eigen financieel budget om zijn of haar taken uit te voeren.

Wat zijn de voordelen van een ISMS?

Een van de belangrijkste voordelen van een beheersysteem voor informatiebeveiliging is het hoogwaardige niveau van gegevens- en informatiebeveiliging. Met ISMS bescherm je gevoelige informatie tegen aanvallen en verminder je het risico op misbruik van gegevens. Met een isms tool kun je kwetsbaarheden in een vroeg stadium herkennen en passende maatregelen nemen. Natuurlijk is het ook bevorderlijk voor het vertrouwen van je klanten. Doormiddel van certificatie toon je aan je klanten dat het ISMS goed werkt en dat informatie degelijk beschermd wordt tegen ongeoorloofde externe invloeden. Het beheersysteem voor informatiebeveiliging stelt je bedrijf in staat om snel te handelen in het geval van een incident. De reden hiervoor is de invoering van een noodplan, dat een centraal element is van het ISMS. Ook helpt het om de schade en de bijbehorende kosten te minimaliseren.

Wat is het doel van ISMS?

Bij ISMS is het belangrijk dat informatie op het juiste moment beschikbaar is voor gebruikers met een geautoriseerde toegang. Een systeemstoring kan betekenen dat essentiële informatie of gegevens niet inzichtelijk zijn, waardoor processen worden verstoord. Daarom moeten bedrijven er speciaal op letten dat systemen en informatie die belangrijk zijn voor een soepel verloop van processen beschermd zijn tegen storingen en aanvallen. Ook is vertrouwelijkheid van belang. Hierbij gaat het erom dat gegevens beschermd worden tegen ongeautoriseerde toegang, zodat informatie alleen de betrokken personen bereikt.

Gegevensbescherming en informatiebeveiliging

Het doel van gegevensbescherming is het beschermen van persoonlijke gegevens tegen misbruik en het waarborgen van het recht van betrokkenen op informatie. Op haar beurt moet ISMS de beveiliging van gegevens in de systemen van het bedrijf waarborgen door middel van geschikte technische en organisatorische maatregelen. Of de gegevens persoonlijk zijn of niet, is irrelevant voor informatiebeveiliging. In de praktijk overlappen gegevensbescherming en informatiebeveiliging elkaar vaak.

Meer nieuws