Roaring twenties herleven in Rotterdam
11-12-15
Het is veruit de mooiste kelder van Rotterdam. In het souterrain van Hotel New York is NY Basement geopend. Een nieuw restaurant met een oude ziel. Onvergelijkbaar met de bovenbuurman, met een geheel eigen sfeer en een eigen kaart. Geïnspireerd op het Manhattan van de jaren ’20. De jaren van economisch optimisme, jazz en cocktails. Alles in NY Basement ademt de sfeer van de roaring twenties. De nieuwste horeca-aanwinst van Rotterdam gaat ook bij het zakelijk publiek in de smaak vallen. De grandeur van het interieur, het culinaire niveau, de intieme sfeer en de tijdloze jazzklanken op een passend volume. Het klopt allemaal.
Toen Hotel New York in 1993 openging in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn waren er plannen om in de kelder een zwembad te maken. Dat bleek destijds niet haalbaar. Het souterrain werd jarenlang gebruikt voor opslag en als kantoorruimte. ‘Het waren allemaal hokjes, waar onder meer de afdelingen reserveringen en personeelszaken zaten’, vertelt General Manager Roel Dusseldorp. ‘Toen we besloten hier een restaurant te maken, hebben we alle muren eruit gesloopt. De ruimte bleek veel groter dan we dachten.’ In totaal is het vierhonderd vierkante meter.
Vier jaar geleden borrelde het idee voor het eerst op om de kelder te gebruiken al commerciële ruimte. ‘Maar er dienden zich nieuwe hotels en restaurants aan op de Wilhelminapier en daarom was het verstandiger om even af te wachten.’
Lange bar
Begin dit jaar gaf moederbedrijf WestCord Hotels groen licht. ‘Het moest een op zichzelf staand restaurant worden, met een eigen keuken, een eigen sfeer en ook met eigen bedienend personeel’, somt Dusseldorp een paar van de uitgangspunten op. De bediening staat onder leiding van Noura Ben Salah, Sabrina Mans en Maurice Leeflang.
Er moest tevens een lange bar komen. Dat is zo’n beetje de enige overeenkomst met het grandcafé-restaurant boven. Die imposante bar is maar liefst elf meter lang. De inspiratie kwam van de sfeer en gebouwen van het vooroorlogse New York. ‘Niet één specifiek restaurant, maar de iconische kenmerken uit die tijd, die iedereen kent en herkent’, legt Dusseldorp uit. ‘Dat zit ‘m onder meer in de tegeltjes, de ornamenten, het leer van de banken en stoelen en de gebruikte kleuren.’ De ornamenten achter de bar zijn van zink, net als de markante torens bovenop het gebouw.
Het nieuwe restaurant kreeg twee eigen ingangen. ‘Dat had heel wat voeten in de aarde. Aangezien het gebouw een monument is, hadden we met allerlei voorwaarden te maken. Zo moesten de nieuwe trappen identiek zijn aan die van de Barbershop, die aan de andere zijde in het souterrain zit. Het was niet eenvoudig dezelfde tegels te vinden.’
'We ontvangen mensen die niet zo snel bij Hotel New York zouden eten'
Lekker lang lunchen
Er is plek voor 150 gasten: honderd zitplaatsen en vijftig borrelplaatsen. ‘Aan de hoge tafels en aan de bar mogen gasten ook eten als ze dat willen, maar die zijn niet te reserveren. Dat betekent automatisch dat we altijd plek hebben voor passanten.’
NY Basement is zeven dagen per week open. Van maandag tot en met woensdag vanaf 16.30 uur; op andere dagen vanaf 11.00 uur. De eerste reacties en het aantal reserveringen bevestigen dat het restaurant een schot in de roos is. ‘We hoopten een nieuwe doelgroep aan te spreken met NY Basement. Dat lijkt ook te lukken. We ontvangen mensen die niet zo snel boven zouden eten. Daar is het toch drukker en levendiger. Hier zien we heel wat zakelijke gasten, die bijvoorbeeld drie uur de tijd uittrekken voor een lunch en ondertussen aan tafel vergaderen. Dan wil je rustig en een beetje afgezonderd zitten.’
De kaart is internationaal. Maar er is afgeweken van het standaard 3-gangenmenu. ‘De gerechten hebben het formaat van een tussengerecht. We doen niet aan voorgerechten en hoofdgerechten. Als gast kies je vier gerechten, waarmee je uitkomt op een volledige maaltijd.’
Een andere optie is een van de specials van de houtskoolgrill: een steak, tonijn of kreeft. Wie zich wil laten verrassen door chef-kok Edward de Ridder (voorheen werkzaam bij Huis ter Duin in Noordwijk en The Park in Rotterdam) kan kiezen voor het verrassingsmenu van vier gerechtjes of het amusediner van zeven gangen.
'Als gast kies je vier gerechten, waarmee je uitkomt op een volledige maaltijd'
Back to the Base
Ook voor een goede cocktail ben je bij NY Basement aan het juiste adres. Er staan er tien op de kaart, die is samengesteld in samenwerking met Dyon Seedorf, een bekende naam in de Rotterdamse cocktailwereld. De namen van de drankjes zijn in stijl: New York Times, Yellow Cab, Perfect Manhattan en Back to the Base.
Die cocktails passen helemaal bij de jaren ’20. ‘Toen zijn ze ontstaan’, weet Dusseldorp te vertellen. ‘Tijdens de Prohibition (drooglegging, red.) mocht geen alcohol worden verkocht en dus gingen mensen illegaal drank stoken. Maar die was zo vies dat men er allerlei smaakjes aan toevoegde.’
Verwacht geen Amerikaans bier. Hotel New York heeft een contract met Heineken. De Nederlandse brouwer liet op verzoek van Dusseldorp bierglazen leveren met het Heineken-logo uit 1920. Hij mocht ook het logo uit de jaren ‘30 kiezen, maar dat leverde onoverkomelijke problemen op: ‘Daar stond nog heel groot “Amsterdam” op. Dat kan hier natuurlijk niet.’
De wijnkaart is behoorlijk uitgebreid en helemaal afgestemd op NY Basement en de geserveerde gerechten. Geen van de wijnen wordt ook boven geschonken. Maar liefst zeven witte, zeven rode wijnen en een rosé zijn per glas te bestellen. ‘Dat maakt het mogelijk om goede wijn-/spijscombinaties te maken. Voor elk gerecht is er een passende wijn.’
Speciale gelegenheden
NY Basement is ook geschikt voor groepen. Voor een private dinner tot zestien personen of voor een borrel aan en rond de bar. 'We ontvangen maar één groep per keer, zodat andere gasten genoeg gelegenheid hebben om te reserveren', zegt Roel Dusseldorp.
Ook voor andere speciale gelegenheden is NY Basement the place to be. Zo serveert het restaurant op beide kerstdagen een kerstlunch van vier gerechtjes en een kerstdiner van zeven feestelijke gerechtjes. Op 31 december wordt het swingen en smullen tijdens een exclusieve oudejaarsviering met een walking dinner.
Tekst: Martin Dekker
Fotografie: Vincent van Dordrecht