Nog steeds hebben niet alle kantoren energielabel C
03-10-24
‘Steeds meer kantoren met minimaal energielabel C’ staat als kop boven het persbericht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Dat klinkt positief. 78 procent van het vloeroppervlak aan kantoorruimte voldeed op 1 juli van dit jaar aan de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Het betekent echter dat meer dan een vijfde dus nog niet voldoet aan de eis, die al op 1 januari 2023 is ingegaan.
Er is inderdaad sprake van verbetering, want op 1 juli 2023 was nog maar 72 procent in orde. Er wordt nu tegen opgetreden. Om de resterende groep kantooreigenaren te laten voldoen, zijn gemeenten gestart met toezicht en handhaving. Enkele gemeenten zijn ook al overgegaan tot het opleggen van last onder dwangsom.
Meer waard
Zo’n 10 procent van de kantoren in Nederland heeft nog een label D tot en met G en 12 procent heeft nog helemaal geen label. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De cijfers staan in een Kamerbrief die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op 2 oktober naar de Tweede Kamer stuurde.
Het verplichte energielabel C voor kantoren is dit voorjaar geëvalueerd. Keijzer focust vooral op de uitkomst ‘dat er een aanzienlijke verbetering is van energielabels in de kantorenmarkt’.
Uit de evaluatie komt naar voren dat de verplichting geen negatieve gevolgen lijkt te hebben gehad voor kantooreigenaren. Uit onderzoek van Maastricht University blijkt verder dat kantoorgebouwen met betere energielabels meer gewild en waardevaster zijn. Kantoren met label C of beter zijn 20 procent meer waard dan kantoren met een label D of slechter.
(foto M. Schuppich/AdobeStock)