‘Mensen zonder filter’

19-09-19

Op het terras van Huisje van de Zeeuw in Lekkerkerk geeft eigenaar Ad Scheer zijn bestelling door aan twee medewerkers. Twee koffie en een glas water. Binnen een paar minuten staat het op tafel. Met een stralende lach als toegift.

Vriendelijk personeel!

‘Dat zijn mensen van de dagbesteding’, legt Scheer uit. Naast Huisje van de Zeeuw is hij ook eigenaar van Amicitia Events & Meetings in Lekkerkerk en Hotel & Restaurant De Arendshoeve en Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen in Bergambacht. ‘Met uitzondering van de Arendshoeve bieden wij mensen met een verstandelijke beperking een werkplek in onze horecagelegenheden. Ze zijn in dienst van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, die ook voor begeleiding op de werkvloer zorgt.’

Hoe is dat zo gekomen?

‘Een paar jaar geleden werden hier in Lekkerkerk woningen gebouwd voor deze doelgroep. Belangrijk natuurlijk, maar er was geen werk in de buurt. Sommige bewoners moesten grote afstanden afleggen om dagbesteding te kunnen vinden. Dat móest anders. Samen met een goede vriendin en mijn vrouw Jacky hebben we daarom in 2011 de Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard opgericht. We gunnen het die mensen gewoon dat ze in hun eigen dorp kunnen werken.’ 

Hoe gaat het nu?

‘Inmiddels werken er 140 mensen met een beperking in de stichting en zijn er 12 werkplekken in de Krimpenerwaard. Niet alleen in de horeca, maar ook in het groen, in verzorgingshuizen en winkels. Het mooie van deze mensen is hun eerlijkheid en puurheid. Ze hebben geen filter. Blij, boos of verdrietig: niemand kan er omheen. Als je ziet hoe sommigen hier binnenkomen en hoe goed ze na een jaar of twee zijn in hun werk: formidabel! Daar zet ik graag een stapje extra voor.’

Dat kost nu even moeite …

‘Ja, ik loop even wat minder hard, haha! Jaren geleden kreeg ik een ongeluk met mijn knie op de boerderij van mijn ouders in Berkenwoude. Flinke operatie, lang revalideren. Is redelijk goed gekomen, maar dit jaar was m’n goede knie helemaal versleten. Zit nu een nieuwe in. Dit najaar gaan ze ook m’n andere knie vervangen, dus daarna ben ik weer zo goed als nieuw. 

Ook al zit ik grotendeels op kantoor, ik help mijn koks echt nog wel met de uitgifte van diners en buffetten. Op krukken ja. Ik heb me nooit veel van die knieën aangetrokken. Gewoon doorgaan! Dan kan vooral dankzij mijn geweldige vrouw en de goede thuissituatie die we hebben.’

Allemaal in de horeca?

‘Mijn vrouw runt ons pannenkoekenrestaurant, onze twee zoons werken in de Arendshoeve en onze schoondochter doet personeelszaken. Onze dochter is de enige die iets anders doet; zij studeert voor onderwijzeres. Maar ze werkt ook twee dagen in de week bij papa, hoor. Die horeca zit toch een beetje in ons allemaal.’

Je bent een maatschappelijk betrokken mens.

‘Ik zet me graag in voor mensen met een randje. Via de dagbesteding én daarbuiten. Samen met de gemeente bieden we namelijk ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek op onze locaties. En we sponsoren ook veel lokale initiatieven en sportverenigingen. Schaatstrainingsvereniging Lekstreek bijvoorbeeld, die wereldkampioenen als Hein Vergeer, Leo Visser en natuurlijk Patrick Roest heeft voortgebracht. Daarnaast bemoei ik me graag met de leefbaarheid van de kernen in de Krimpenerwaard. We zijn toch de personificatie van het Groene Hart, de achtertuin van Rotterdam. Hier is het nog echt groen en dat willen we graag zo houden.’

Ja, die Krimpenerwaard …

‘Mooiste wat er is! Als mijn knieën het tegen het eind van het jaar weer goed doen, kan ik eindelijk mijn grote hobby weer oppakken: de natuur. Lekker de polder in. Wandelen, vissen, vogels kijken. Dat geeft rust in een snel veranderende wereld, waarin mensen egocentrischer zijn geworden en anders zijn gaan communiceren. Een zakenrelatie gaf laatst aan dat we dit jaar al 2.300 contactmomenten hebben gehad. Allemaal digitaal ja, geen persoonlijk woord gewisseld. Ook al verandert de Krimpenerwaard natuurlijk ook, in de polder blijft alles hetzelfde. Ik kan niet wachten tot ik van die krukken af ben.’

KW Horeca is sinds 2015 de organisatienaam van vier horecaondernemingen (Amicitia Events & Meetings, Huisje van de Zeeuw, Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen en Hotel & Restaurant De Arendshoeve) en een intern horecadetacherings-bedrijf. KW staat voor – hoe kan het ook anders – Krimpenerwaard.

Meer nieuws