36 procent Nederlanders heeft hbo- of universitaire opleiding
08-10-24
Ruim één op de drie Nederlanders heeft een hbo- of een universitair diploma. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van Nederland in cijfers. In 2023 waren net iets meer vrouwen dan mannen hoogopgeleid.
Nederlanders gingen in de afgelopen tien jaar steeds vaker naar het hbo of de universiteit. In 2013 had 28 procent van de mensen van 15 tot 75 jaar hoger onderwijs afgerond. In 2023 was dat 36 procent. 37 procent bezat vorig jaar ten hoogste een havo-, vwo-of mbo-diploma (niveau 2, 3 of 4). 26 procent had alleen basisonderwijs, het vmbo of mbo-1 gevolgd.
Inhaalslag
Vrouwen hebben in de afgelopen tien jaar een inhaalslag gemaakt. Zij hadden in 2023 het vaakst een diploma van de universiteit of het hbo (37 procent), terwijl dat onder mannen het vaakst een mbo-, havo- of vwo-diploma was (38 procent).
Tien jaar eerder waren er nog meer mannen dan vrouwen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding. Toen hadden vrouwen nog het vaakst een diploma van het mbo, de havo of het vwo. Vrouwen hadden in 2013 ook vaker alleen basisonderwijs gevolgd of een diploma in het vmbo of op mbo niveau 1 dan in 2023.
Alleen basisschool
Vroeger was het heel gewoon om na de basisschool te stoppen met school. Dat blijkt wel uit de cijfers: van de 65- tot 75-jarigen heeft 41 procent alleen de basisschool afgemaakt of een opleiding die is te vergelijken met het huidige vmbo of mbo-1.
Nu is het juist belangrijk om een opleiding in het vervolgonderwijs te volgen en hebben meer Nederlanders dan ooit een diploma van het hbo of de universiteit. Van de 25- tot 35-jarigen heeft 54 procent een hbo-opleiding of de universiteit afgemaakt. Bij de 15- tot 25-jarigen is dat 14 procent. Dat komt omdat zij vaak nog bezig zijn met een opleiding.
(foto Shutter2U/AdobeStock)