Algemeen nieuws

Letselschade op kantoor: wat betekent het voor jouw bedrijf?

20-12-24

Een ongeluk op kantoor kan iedereen weleens overkomen. Denk bijvoorbeeld aan uitglijden over een natte vloer of rugklachten door een verkeerde werkhouding. Maar wat moet je als werkgever doen als een medewerker hierdoor letselschade oploopt? In dit artikel leggen we uit wat je rechten en plichten zijn.

Wat is letselschade op kantoor?

Letselschade betekent dat iemand lichamelijke of psychische schade heeft door bijvoorbeeld een ongeval. Op kantoor kunnen dit bijvoorbeeld gebroken botten zijn door een val of chronische rugklachten door een slecht ingerichte werkplek. Werkgevers moeten deze situaties dus serieus nemen, omdat ze volgens de wet verantwoordelijk zijn voor een veilige werkomgeving.  

Wat moet je doen bij letselschade?

Als een medewerker letselschade heeft opgelopen, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Meld het incident bij de juiste instanties, biedt medische hulp aan als dat nodig is en leg vast wat er is gebeurd. Het slachtoffer kan recht hebben op een schadevergoeding, vooral als het blijkt dat het bedrijf niet genoeg veiligheidsmaatregelen heeft genomen. In zo’n situatie kan Drost letselschade helpen. Dit soort bureaus ondersteunen slachtoffers met juridisch advies en het indienen van een schadeclaim.

Verantwoordelijkheid van de werkgever

Als werkgever ben je volgens de wet verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent dat je gevaren zoals losse kabels, slechte verlichting of kapotte apparatuur moet voorkomen. Ook moet je werknemers uitleg geven over hoe ze veilig met kantoorapparatuur omgaan en zorg ervoor dat de werknemers ook weten wat ze moeten doen bij een ongeluk.

Hulp van een letselschade-advocaat

Als er dan toch iets misgaat, kan een jurist vaak beter helpen dan een advocaat letselschade. Deze specialist zorgt ervoor dat de rechten van het slachtoffer worden beschermd en geeft ook advies over juridische gevolgen voor het bedrijf. Zorg ervoor dat je alle veiligheidsmaatregelen goed documenteert, dat kan veel problemen voorkomen.

Meer dan alleen fysieke klachten

Letselschade is niet alleen lichamelijk. Stress door hoge werkdruk of andere nare gebeurtenissen op het werk kan ook psychische schade veroorzaken bij mensen. Als een werkgever daar niet goed mee omgaat, kan het ook nog leiden tot een schadevergoeding. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de fysieke veiligheid te kijken, maar ook naar het mentale welzijn van de werknemers.

Hoe kun je letselschade voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Controleer dus regelmatig de werkplek en let op mogelijke gevaren, zoals een gladde vloer, slecht geplaatste bureau of verkeerd ingestelde stoelen. Geef bijvoorbeeld ook veiligheidstrainingen en zorg voor een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om problemen te melden. Een veilige werkomgeving maakt het kantoor een prettige plek om te werken. Een veilige en prettige werkomgeving is goed voor iedereen. Niet waar?

Meer nieuws