Algemeen nieuws

Je bedrijf verkopen? Zo doe je dat!

12-01-24

Wil jij je bedrijf verkopen? Misschien denk je er wat mee te kunnen verdienen, misschien heb je daarnaast nog andere bedrijven en wordt het allemaal wat veel. Hoe dan ook: het verkopen van je bedrijf is niet zomaar een klus. Het is daarom slim om een derde bij de verkoop te betrekken, je kunt bijvoorbeeld je bedrijf verkopen met Anno 1982. Dit is een globaal overzicht van hoe de verkoop van jouw bedrijf in zijn werk moet gaan.

 

Waarom wil je je bedrijf verkopen?

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom je van je bedrijf af wilt. De meest voorkomende reden om een bedrijf te verkopen zijn stoppen met werken, de hoop om te verdienen en een radicale carrièreswitch. De reden van jouw verkoop is van belang omdat het van invloed is op het type verkoop. Wil je deels betrokken blijven bij het bedrijf, of draag je alle verantwoordelijkheid over aan de koper?

 

Klaar voor de verkoop

Maak jouw bedrijf klaar voor verkoop door met een derde de waarde van jouw bedrijf te bepalen. Dit is afhankelijk van ofwel de economische geschiedenis van het bedrijf, ofwel de verwachte economische toekomst. Maak een helder exitplan en stel een betrouwbaar team samen dat met jou over de verkoop gaat. Denk hierbij aan een overnameadviseur, een advocaat, een accountant en een belastingadviseur. Als je al een accountant hebt kun je die kiezen, maar je kunt ook een accountant inhuren die gespecialiseerd is in bedrijfsovername. Denk ook na over een promotieplan: hoe worden eventuele kopers verliefd op jouw bedrijf?

 

Zoek en vind een koper

Je kunt je bedrijf natuurlijk niet verkopen als je niemand hebt die je bedrijf wil kopen. Er zijn drie typen overnames. Bij de zogenaamde management buy out wordt jouw bedrijf gekocht door een particulier. Bij een management buy-in wordt jouw bedrijf overgenomen door iemand binnen jouw bedrijf. Bij een strategische overname wordt jouw bedrijf als het ware onderdeel van een ander bedrijf.

 

Een contract opstellen

Bespreek met jouw team waar jij over wilt onderhandelen en wat absolute musts zijn voor jouw overname. Wanneer je eenmaal een koper hebt die zeer geïnteresseerd is in jouw bedrijf, kun je overgaan op het opstellen van een contract. Dit doe je met behulp van een notaris. Na het tekenen van het contract is de overname geregeld en ben jij niet langer eigenaar van jouw voormalige bedrijf. Een nieuw hoofdstuk kan beginnen.

Meer nieuws