Algemeen nieuws

Hoe zorg je voor een veilige werkvloer?

19-11-24

Als ondernemer ben je natuurlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers. Een veilige werkvloer is essentieel om incidenten te voorkomen en om er zeker van te zijn dat iedereen in jouw bedrijf goed kan functioneren. Maar wat kun je concreet doen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten? In deze blog geven we je een aantal praktische manieren om van de werkvloer een veilige omgeving te maken.

Een BHV-cursus voor je medewerkers

Een van de meest effectieve maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid binnen je bedrijf te waarborgen, is het opleiden van personeel tot bedrijfshulpverlener (BHV’er). Met een BHV-cursus leer je je medewerkers omgaan met noodsituaties zoals brand, ongevallen en medische noodsituaties. BHV’ers weten hoe ze een gebouw moeten evacueren en eerste hulp moeten verlenen, waardoor je bedrijf goed is voorbereid op onverwachte situaties. Door ervoor te zorgen dat er altijd opgeleide BHV’ers aanwezig zijn, creëer je een veiligere werkomgeving en voldoet je bedrijf bovendien aan de wettelijke verplichtingen.

Nooduitgangen en vluchtroutes duidelijk markeren

Het klinkt vanzelfsprekend, maar een goed gemarkeerde nooduitgang en vluchtroute kan levens redden. Zorg ervoor dat alle nooduitgangen vrij zijn van obstakels en dat de bewegwijzering duidelijk zichtbaar is. Denk hierbij aan goed verlichte borden die werknemers in geval van een calamiteit direct naar de juiste uitgang leiden. Het is belangrijk dat je medewerkers weten waar ze heen moeten in een noodsituatie. Dit betekent ook dat je hen regelmatig informeert over de vluchtroutes en de procedure voor evacuatie.

Lees ook: Zo bewaar je de orde in het magazijn

Brandblussers en EHBO-kits op strategische locaties

Brandveiligheid is een van de belangrijkste aspecten van bedrijfsveiligheid. Plaats voldoende brandblussers op goed bereikbare plekken en zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze te gebruiken zijn. Houd er ook rekening mee dat je EHBO-kits goed zichtbaar en toegankelijk zijn. Deze kits moeten regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze compleet zijn en aan de vereiste standaarden voldoen.

Regelmatig oefenen: zorg dat iedereen weet wat te doen

Je kunt alle veiligheidsmaatregelen hebben getroffen, maar als niemand weet wat hij moet doen in een noodsituatie, ben je er nog niet. Organiseer daarom regelmatig ontruimingsoefeningen en geef instructies aan je personeel. Ontruimingsoefeningen en duidelijke instructies zorgen ervoor dat iedereen weet hoe te handelen bij calamiteiten. Door regelmatig te oefenen bereid je je medewerkers voor op noodsituaties. Door dit minimaal jaarlijks te doen, worden vluchtroutes, noodprocedures en verzamelpunten bekend terrein. Evaluaties na elke oefening helpen om verbeterpunten te identificeren en de noodplannen up-to-date te houden, zodat paniek wordt voorkomen en veiligheid voorop blijft staan.

Houd de wetgeving in de gaten

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf voldoet aan de veiligheidsnormen zoals vastgelegd in de Arbowet. Deze wet verplicht je onder andere om voldoende bedrijfshulpverleners aan te stellen en te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het is verstandig om regelmatig te controleren of je bedrijf nog voldoet aan de geldende regels. Meer informatie over de wettelijke verplichtingen rondom bedrijfsveiligheid vind je op de Rijksoverheid-website.

Veiligheid eerst!

Veiligheid op de werkvloer zou altijd een prioriteit moeten zijn. Door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen, zoals goed zichtbare nooduitgangen, strategisch geplaatste brandblussers en het opleiden van BHV’ers via een BHV-cursus, kun je een veilige en goed georganiseerde werkplek creëren.

Lisa de Lege werkte in de advocatuur in arbeidsrecht en M&A praktijken maar gooide het roer om en ging doen waar haar hart écht ligt: schrijven.