Expert aan het woord – Yvonne Sørensen: dood door seks op zakenreis: bedrijfsongeval?!
02-11-20
Het Franse spoorwegbedrijf TSO werd eind 2019 verantwoordelijk gehouden voor de dood van een van haar medewerkers. Deze medewerker overleed tijdens een zakenreis aan een hartaanval, nadat hij buiten zijn hotel seks had gehad met een onbekende vrouw. De rechter zag het overlijden van de man als bedrijfsongeval. Hierdoor werd TSO verantwoordelijk gehouden voor de financiële schade die het gezin van de man leed.
TSO had de 53-jarige medewerker naar Midden-Frankrijk gestuurd om een spoorwegaanleg te begeleiden. TSO regelde en betaalde zijn hotel. De man ontmoette een vrouw met wie hij seks had buiten zijn hotel. Niet lang daarna werd hij dood aangetroffen.
De man had nooit eerder hartproblemen gehad, maar uit onderzoek bleek dat hij tijdens of na de seks aan een hartaanval was overleden. De nabestaanden besloten enkele tijd daarna de werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade ten gevolge van het overlijden van de man. Als de man was thuisgebleven, had hij waarschijnlijk nog geleefd.`
TSO accepteerde geen verantwoordelijkheid en de zaak werd aan de rechter voorgelegd. De Franse rechter heeft in eerste aanleg en in hoger beroep bepaald dat de werkgever verantwoordelijk is voor de financiële schade door het overlijden van de man. In de Franse wet is namelijk bepaald dat indien werknemers komen te overlijden tijdens hun werk, de nabestaanden recht hebben op een forse compensatie.
Het is heel bijzonder dat overspel tijdens een zakenreis wordt gezien als een bedrijfsongeval. De nabestaanden van de man hebben op grond van de uitspraak recht op doorbetaling van 80 procent van het salaris tot zijn pensioendatum. Ook moet het pensioen van de man verder worden opgebouwd en uitgekeerd na zijn beoogde pensioendatum.
Deze uitspraak is opmerkelijk. Die zou in Nederland anders zijn geweest. Om van een bedrijfsongeval te spreken, moet het ongeval op grond van de Nederlandse wet plaatsvinden tijdens de werktijd en op de werkplek, of in elk geval door de werkzaamheden zijn ontstaan. De date van de man vond niet plaats op het werk en/of tijdens werktijd.
De rechter had zich (volgens The Times en Franse media) uitvoerig laten adviseren door arbeidsdeskundigen. Zij hadden allen bevestigd dat het hier ging om een arbeidsongeval.
Deze uitspraak volgt op een eerder oordeel uit 2016 van een lagere Franse rechtbank, die had geoordeeld dat een ‘seksuele ontmoeting een handeling van normaal leven is zoals een douche of het eten van een maaltijd’. TSO heeft nog beroep aangetekend. De kans dat het spoorbedrijf alsnog in het gelijk wordt gesteld, is zeer klein.