Eerbetoon aan historisch horloge
17-10-22
Afgelopen augustus maakte NASA bekend weer ruimtemissies naar de maan voor te bereiden. Enkele maanden eerder lanceerde Breitling een nieuwe versie van de Navitimer Cosmonaute, als eerbetoon aan het gelijknamige uurwerk dat in 1962 het allereerste Zwitserse polshorloge in de ruimte was.
De nieuwe Cosmonaute is een speciale uitvoering van de Navitimer. Met dat horloge vestigde Breitling, al sinds de oprichting in 1884 met succes aan de weg timmerend, zijn faam als hét ultieme pilotenhorlogemerk. In 1952 introduceerde het Zwitserse merk dit beroemde model. De Aircraft Owners and Pilots Association, de grootste pilotenvereniging ter wereld, koos het als haar officiële uurwerk.
De naam Navitimer is een samentrekking van navigation en timer. Het model bood niet alleen een betrouwbare tijdweergave, maar piloten konden er ook allerlei vluchtberekeningen mee uitvoeren, zoals de gemiddelde snelheid, de afgelegde afstand, het brandstofverbruik en de stijgsnelheid. Daarmee bleek het een praktisch hulpmiddel en een welkome aanvulling op de instrumenten in de cockpit. In die tijd waren er immers nog geen computers aan boord.
Race in de ruimte
In de jaren 60 was de Navitimer het onbetwiste pilotenhorloge. Maar de aandacht van de wereld schakelde in dat decennium over van de lucht- naar de ruimtevaart. Naast de race in de ruimte tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, wedijverden ook de horlogemakers met elkaar om het eerste horloge om de pols van een astronaut te leveren.
De expertise van Breitling op het gebied van pilotenhorloges zorgde ervoor dat het merk een voorsprong had. Op 24 mei 1962 ging het eerste Zwitserse polshorloge de ruimte in. Astronaut Scott Carpenter vloog tijdens zijn Mercury-Atlas 7-missie drie keer in een baan rond de aarde en droeg daarbij de Navitimer Cosmonaute.
De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat het geen wereldprimeur was … Een jaar eerder droeg Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte, namelijk een Sturmanskie, van Russische makelij.
Dag en nacht
Exact 60 jaar na Carpenters missie presenteerde Breitling de nieuwe Cosmonaute. Als eerbetoon aan het origineel. Het is een echte Navitimer: hij heeft alle kenmerken van Breitlings luchtvaarticoon: de cirkelvormige rekenliniaal voor het uitvoeren van wiskundige berekeningen, het vleugels-logo van de Aircraft Owners and Pilots Association en drie kleine chronograafwijzerplaten. Maar de Cosmonaute onderscheidt zich zichtbaar van de rest van de Navitimers door zijn 24-uurswijzerplaat. Dat had het horloge voor Scott Carpenter, speciaal op zijn verzoek, ook. Hij had het iconische pilotenhorloge gedragen tijdens zijn carrière in de luchtvaart, maar wilde een 24 uurs-wijzerplaat om in de ruimte onderscheid te kunnen maken tussen dag en nacht.