Algemeen nieuws

Een leer-werktraject opzetten in jouw onderneming? Zo doe je dat!

08-10-24

Wanneer je een eigen onderneming hebt, kan het best een uitdaging zijn om aan voldoende kundig personeel te komen. Heb jij er al eens overnagedacht om een leer-werktraject op te zetten voor zij-instromers? Op die manier kunnen mensen jou van dienst zijn in de onderneming en tegelijkertijd handige vaardigheden voor later leren. In dit artikel vertellen we je hoe je binnen jouw onderneming een leer-werktraject op zet.

Werkgeversservicepunt en opleider

Niet elke onderneming kan zomaar een leerwerktraject opzetten, maar als jouw onderneming meerdere vacatures heeft openstaan is dat een optie. Ga om de tafel met een regionaal werkgeversservicepunt. Zij kunnen je koppelen aan een opleider als zij er heil in zien om in jouw onderneming een leerwerktraject te starten. Of dat gebeurt hangt af van de huidige vraag op de regionale arbeidsmarkt en maatschappelijke omstandigheden.

Een leerplan

Vervolgens is het belangrijk om een helder plan te maken. Welke vaardigheden hebben jouw nieuwe werknemers nodig? Hoeveel geld is daarvoor? Hoe lang gaat het duren en op welke dagen zijn ze op school en op welke dagen bij jou in de onderneming? Vaak zijn er regionale regelingen en kun je een subsidie krijgen om de leerwerkervaring van jouw nieuwe werknemers te kunnen bekostigen.

Werven

Oké, allemaal leuk en aardig dat jij een dergelijk traject hebt opgezet, maar als je geen nieuwe werknemers hebt, kom je natuurlijk nergens. Ga actief aan de slag met werven. Je kunt bijvoorbeeld langsgaan op MBO’s om mensen warm te maken voor dit traject, maar anno 2024 is het ook uiterst effectief om te promoten via sociale media. Op Instagram en TikTok, waar de meeste jonge mensen zitten, kun je een post laten sponsoren, zodat deze ook wordt gezien door niet-volgers. Ontzettend effectief. Geef het enkele maanden voordat je je werving opgeeft.

Evaluatie

Het opzetten van een leerwerktraject kan niet in één keer helemaal vlekkeloos verlopen. Om die reden is het belangrijk om regelmatig goed te evalueren. Evalueer met de leerlingen/werknemers die het traject volgen, maar ook met de opleider en met alle andere betrokken partijen, zoals jouw aanspreekpunt van het werkgeversservicepunt. Sta open voor kritiek, want alleen op die manier kun je jouw traject optimaliseren en jouw werknemers en leerlingen een fijne tijd bezorgen. Hoe meer jij open staat voor verbetering, hoe groter de kans dat meer mensen bij jou uiteindelijk een leerwerktraject zullen willen volgen.

Meer nieuws