Column Ruud van Os: Zonder vernieuwing geen vooruitzicht

18-09-17

Nelli Cooman en Deborah Gravenstijn… De één, meervoudig wereld, Europees en
Nederlands kampioen én voormalig wereldrecordhoudster op de 60 meter indoor, stond bij Sparta op het trainingsveld. De ander, in het bezit van Olympisch judo-zilver en -brons, liep ik tegen het lijf in de catacomben van het Excelsior-stadion. Mijn hart maakte een sprongetje. Niet alleen omdat het prachtige dames zijn, maar ook omdat zij het bewijs zijn dat de deur naar vernieuwing in de voetballerij steeds verder open gaat.
Nelli leert de spelers van Sparta functioneler lopen. Deborah leert jeugdvoetballers van Excelsior veilig vallen. Zij treden daarmee min of meer in de voetsporen van de hockeyer Jorritsma (KNVB) , de atleet Druppers (FC Utrecht), de honkballer Eenhoorn (AZ), de volleyballer Gerbrands (AZ en PSV) en de schaatser Kemkers (FC Groningen). 
Het conservatieve voetbalwereldje krijgt steeds meer in de gaten dat je invloeden van buitenaf moet toejuichen in plaats van tegenhouden.  Benut de kwaliteiten en de andere kijk op zaken en laat je niet afschrikken door fossielen met een gekleurde mening en/of gekleurde schoenen. 
Zelfs de bestuursleden van FIFA en UEFA hebben inmiddels begrepen dat verandering, verbetering en vernieuwing noodzakelijk zijn om voetbal volkssport nummer één te laten blijven. Het spuitbusje en de headset van de scheidsrechter, doellijntechnologie, de videoref, de vijfde en zesde man op de achterlijn… Het zijn toevoegingen die de grootste entertainmentindustrie ter wereld beter maken. 
En toch…. Ondanks al die veranderingen is een van de allergrootste ergernissen in het voetbal nog steeds niet de nek omgedraaid. Grote kans dat ‘tijdrekken’ ook in uw Top 3 staat. Dat is helaas net zo bij het spel gaan horen als de hoekschop, de inworp en de aftrap. Er hoeft maar een ploeg na amper tien minuten enigszins verrassend op voorsprong te komen of het vertragen van het spel begint. Om over het winnen  van seconden en zelfs minuten  aan het eind van de wedstrijd maar te zwijgen. En niemand die er echt iets aan doet. Terwijl de oplossing toch echt heel simpel is…
ZUIVERE SPEELTIJD… Het zou mooi zijn als de oude mannen van FIFA en UEFA net zo zouden doen als sommige clubs die onder hun vlag voetballen. Laat basketballer Jordan en ijshockeyer Gretzky uitleggen wat het voordeel is van zuivere speeltijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat in een voetbalwedstrijd van 90 minuten de bal slechts zo’n 60 minuten in het spel is. Ga terug van 45 minuten naar 35 minuten per helft en zet de tijd stil als er een blessurebehandeling of wissel plaatsvindt. Het tergend langzaam naar de zijlijn sjokken heeft dan geen zin meer, net als het faken van een pijnlijke enkel. 
De frisse, relatief jonge Chief Officer for Technical Development van de FIFA is al voorstander en als hij het zegt, past ons alleen eerbiedige instemming. Heeft u geen idee wie dat is, die Chief Officer? Tik dan op google de volgende zoekterm in: topscorer EK 1988.

Meer nieuws