Column Ruud van Os: Een eeuw stadion-historie in Rotterdam
23-09-16
Honderd jaar geleden, op 15 oktober 1916, speelde Sparta voor het eerst een wedstrijd op het Kasteel. In het nieuwe onderkomen van de club, in de toenmalige nieuwbouwwijk Spangen werd Willem II met 1-0 verslagen. Op zaterdag 15 oktober 2016 zijn de Tilburgers opnieuw te gast in Rotterdam-West. Een mooi gebaar van de KNVB die daarmee Sparta in staat stelt de 100ste verjaardag van het Kasteel op gepaste wijze te vieren.
Daarmee is 2016 een heel klein beetje het jaar van de Rotterdamse stadions geworden. Eerder al, in de zomerstop, durfde Excelsior het eindelijk aan het knusse, 77-jarige Woudestein met 750 plaatsen uit te breiden. En op Rotterdam-Zuid hadden Feyenoord- en Kuip-bestuurders afgelopen winter eindelijk het lef om hardop te ambiëren wat ze eigenlijk al jaren het allerliefste willen: een splinternieuw stadion aan de Maas. En dan was daar ook nog Sparta-directeur Laros, die in juli openlijk sprak over een ingrijpende uitbreiding van het Kasteel.
Het vergroten van de onderkomens van Sparta en Excelsior is natuurlijk sneller en eenvoudiger te realiseren dan een nieuw stadion voor Feyenoord. Op Rotterdam-Zuid moeten ze dus nog even geduld hebben. De grote vraag is alleen: hoelang nog? De eerste versie van een stadion in de Maas zou gebouwd moeten worden om er het WK van 2018 in te kunnen spelen, vond ook de toenmalige burgemeester Opstelten in 2009. Dat WK ging aan onze neus voorbij en zeven jaar later is de conclusie dat de Feyenoord-familie blij mag zijn als in 2018 de eerste paal voor een nieuw stadion de grond in gaat.
Feyenoord City is het project waarin het stadion een prominente plek moet krijgen. Daarbij blijft de huidige Kuip, die prachtige staalconstructie uit 1937, ook nog eens voor de eeuwigheid behouden. Jammer alleen dat het dan geen voetbalstadion meer is. Als het aan de plannenmakers ligt, wordt er in de toekomst in De Kuip onder meer gewoond en bier gebrouwen. De kosten van het hele project zullen uitkomen boven een miljard euro. Maar dan heb je ook wat!
Het is nu aan de Feyenoord City-stuurgroep om een goed plan op papier te zetten, heel veel privaat en publiek geld te vinden én de banken aan boord te krijgen. Daar schijnt nu heel hard aan gewerkt te worden, ver buiten het zicht van publiek en pers. Het creëren van draagvlak en enthousiasmeren van de potentiële stadion-gebruikers is op dit moment niet zichtbaar.
Met het gesneuvelde stadionplan uit 2013 nog vers in het achterhoofd, zal men zich niet voor de tweede keer aan dezelfde steen stoten. Dat draagvlak zal op enig moment dus wel gecreëerd gaan worden. Maar het specifieke gaspedaal daartoe lijkt nog niet gevonden. De vraag is dan ook welke mijlpaal eerder wordt bereikt: de opening van een nieuw stadion aan de Maas of het feit dat er na Rotterdam-West ook op Rotterdam-Zuid een 100-jarig voetbalstadion staat?
Ruud van Os
Ruud van Os is eindredacteur sport bij RTV Rijnmond.