Column Peter Goedvolk: It is all in the game

17-03-20

Ik ben niet meer zo piepjong. Maar ook nog niet zo stokoud. Toch zijn er zelfs in mijn eigen stad moderne ontwikkelingen die langs me heen dreigen te gaan.

Een mooi voorbeeld daarvan is wat er allemaal gebeurt in de wereld van gaming en e-sports. Dat is een industrie op zich. En een sport die volwassen aan het worden is, met een reëel perspectief op de Olympische Spelen van 2028.

In de coverstory van dit magazine vertelt Ahoy-directeur Jolanda Jansen over haar ontdekkingsreis in die wereld. Zelfs zíj stond in 2016 al versteld toen in haar eigen Sportpaleis 15.000 jongeren ademloos keken naar de Europese finale van de virtuele game League of Legends, die overigens wereldwijd door meer dan 50 miljoen mensen wordt gespeeld.

Bij First Dutch Innovations in Delft, een van onze bedrijven, brengen we innovatie en ondernemerschap samen. In dat soort werk zijn we permanent op zoek naar jonge mensen met een exacte opleiding. Maar nog steeds kiezen te weinig jongeren voor zo’n opleiding. Terwijl diezelfde jongeren wel massaal kiezen voor gamen, waarin min of meer dezelfde vaardigheden worden ontwikkeld.

De gaming-industrie heeft ingespeeld op onderzoek naar de werking van onze hersenen. Wat gaming zo aantrekkelijk maakt: je lost een probleem op, je hebt een duidelijke rol, je hebt reële kans op succes, je ziet regelmatig resultaat én je kunt elk moment resetten en opnieuw beginnen.

Mijn idee is dat exacte opleidingen aantrekkelijker zouden worden als deze elementen een prominente rol gaan spelen in de onderwijsprogramma’s.

In Rotterdam gaan Thorbecke Voortgezet Onderwijs en ROC Albeda daar serieus werk van maken. De Erasmus Universiteit heeft zelfs al een gaming-team dat op het hoogste niveau van Nederland speelt.

Daar komt nog bij dat gaming een extreem beroep doet op twee elementen, die ook in ons werk een belangrijke rol spelen. Ten eerste de oog-hand-coördinatie en ten tweede de wil om de games niet alleen te spelen, maar ze ook te doorgronden. Dat laatste is waar het in ons werk ook om gaat: niet blijven doen wat al is gedaan, maar net zo lang doorzoeken tot je de beste oplossing hebt gevonden.

Rotterdam wil graag dé e-sportsstad van Nederland worden: Rotterdam Topsport neemt deze ontwikkeling heel serieus, Rotterdam Sportsupport vertaalt ‘m door naar de breedtesport, Rotterdam Ahoy werkt aan het binnenhalen van Europese en wereldfinales, op Rotterdam-Zuid staat het House of Esports dat wekelijks met 150 basisschoolleerlingen het gamen verbindt aan bewegen en sociale vaardigheden.

Ik ga me er in de komende tijd eens goed in verdiepen. Dat houdt me in elk geval jong…

Meer nieuws